Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Pásme Gazy sa zrealizovalo iba 5 z 24 dodávok humanitárnej pomoci

.tasr .svet

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí upozornil, že nemocnice na severe Pásma Gazy tak nemajú dostatok zdravotníckeho materiálu na poskytnutie zdravotnej pomoci pre chorých a zranených.

V Pásme Gazy sa zrealizovalo iba 5 z 24 dodávok humanitárnej pomoci SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo

iba päť z 24 naplánovaných dodávok humanitárnej pomoci sa podarilo úspešne zrealizovať na severe Pásma Gazy za prvých jedenásť dní roku 2024, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Podľa OSN Izrael neumožnil viaceré plánované dodávky liekov, zatiaľ čo konvojom s potravinami, pitnou vodou a ďalšími esenciálnymi položkami humanitárnej pomoci sa buď nepodarilo prejsť cez izraelské kontrolné stanovištia alebo ich naplánovaná trasa bola neuskutočniteľná.

Aj keď väčšina obyvateľov Gazy po spustení izraelskej vojenskej kampane utiekla na juh, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že na severe stále žije 300 000 až 400 000 ľudí.

Vo vyše trojmesačnej vojne medzi Hamasom a Izraelom zomrelo v Pásme Gazy už viac než 23 350 ľudí, prevažne civilistov. Vojna vypukla po teroristickom útoku na Izrael 7. októbra. Vyžiadal si zhruba 1140 mŕtvych, väčšinou civilistov.        

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite