Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu žiadajúcu viac pomoci pre Pásmo Gazy

.tasr .svet

USA ani Rusko nevyužili právo veta a zdržali sa hlasovania.

Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu žiadajúcu viac pomoci pre Pásmo Gazy SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg

bezpečnostná rada OSN v piatok schválila rezolúciu, ktorá požaduje nárast objemu humanitárnej pomoci pre obyvateľov v Pásme Gazy, nie však zastavenie bojov. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

Rezolúcia vyzýva Izrael, aby okamžite umožnil bezpečný prístup humanitárnej pomoci. Takisto majú byť vytvorené podmienky na trvalé ukončenie násilia. Členské krajiny sa tiež dohodli na zriadení funkcie koordinátora OSN, ktorý bude v spolupráci so všetkými zúčastnenými stranami dohliadať na dodávky pomoci.

Text však neobsahuje časti odsudzujúce všetky prípady porušenia medzinárodného humanitárneho práva vrátane útokov na civilistov a civilné objekty a nie je v ňom ani požiadavka na okamžité prímerie s cieľom umožniť prísun humanitárnej pomoci.

Hlasovanie o rezolúcii, ktorej návrh predložili Spojené arabské emiráty (SAE), sa malo pôvodne uskutočniť už v pondelok. Opakovane ho však odkladali. USA nesúhlasili s predchádzajúcimi návrhmi a uviedli, že využijú právo veta. Členovia rady sa nakoniec v piatok dohodli na kompromise.

Za návrh hlasovalo 13 z 15 členov BR OSN. Na schválenie je potrebný súhlas najmenej deviatich členov a žiadny z piatich stálych členov nemôže využiť právo veta. Týmito členmi sú Británia, Francúzsko, Čína, Rusko a USA.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite