Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelská armáda oznámila, že obnovila boj v Gaze, lebo prímerie vypršalo

.tasr .svet

Zároveň armáda obvinila Hamas z porušenia prímeria.

Izraelská armáda oznámila, že obnovila boj v Gaze, lebo prímerie vypršalo sita/AP Photo/Adel Hana

izraelská armáda v piatok ráno oznámila, že obnovila bojové operácie v Pásme Gazy niekoľko minút po vypršaní dočasného prímeria s palestínskym militantným hnutím Hamas. Zároveň armáda obvinila Hamas z porušenia prímeria. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Prímerie vypršalo v piatok o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ). Prestávka v bojoch sa začala pred týždňom 24. novembra. Najprv trvala štyri dni a potom ju predĺžili o niekoľko dní, za pomoci vyjednávačov Kataru a Egypta.

Počas týždňového prímeria Hamas a ďalšie militantné skupiny v Pásme Gazy prepustili vyše 100 rukojemníkov, väčšinou Izraelčanov, a výmenou za to Izrael prepustil zo svojich väzníc 240 Palestínčanov.

Všetci z prepustených boli ženy a deti, ale fakt, že v Pásme Gazy zostalo ešte niekoľko takýchto rukojemníkov, komplikovalo dosiahnutie dohody o ďalšom predĺžení prímeria.

Očakávalo sa, že militantné hnutie Hamas, ktoré vládne v palestínskej enkláve 16 rokov, si stanoví vyššiu cenu za zvyšných rukojemníkov, predovšetkým za izraelských vojakov. V Pásme Gazy je ešte stále približne 140 rukojemníkov, pričom vyše 100 ich bolo prepustených v rámci prímeria.

Katar a Egypt, ktoré zohrali kľúčovú úlohu sprostredkovateľov, sa snažili predĺžiť prímerie o ďalšie dva dni.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite