Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin schválil zmeny obmedzujúce mediálne pokrytie prezidentských volieb

.tasr .svet

Tieto zmeny prichádzajú pred prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa majú konať v marci 2024.

Putin schválil zmeny obmedzujúce mediálne pokrytie prezidentských volieb SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruský prezident Vladimir Putin schválil zmeny v zákone, ktoré obmedzia mediálne pokrytie prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na utorkové správy ruských médií.

Podľa pozmeňujúcich návrhov, ktoré Putin schválil, budú môcť pokrývať zasadnutia volebných komisií iba novinári zmluvne zamestnaní registrovanými médiami. Potenciálne sa tak na takéto zasadnutia nedostanú nezávislí novinári.

Zmeny sa podľa agentúry týkajú aj spravodajstva o činnosti komisií na vojenských základniach alebo v oblastiach, kde platí stanné právo. Na mediálne pokrytie ich činnosti bude potrebné povolenie od regionálnych a vojenských úradov.

AP ďalej zdôrazňuje, že zmeny zakazujú aj vedenie kampane na „zablokovaných zdrojoch“. Moskva v rámci silnejúceho zásahu proti opozícii a toku informácií zakázala celý rad webových stránok vrátane sociálnych sietí Facebook a Instagram. Mnohí ľudia žijúci v Rusku však tento zákaz obchádzajú pomocou služby VPN (virtuálnej privátnej siete).

Tieto zmeny prichádzajú pred prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa majú konať v marci 2024. Putin (71) zatiaľ oficiálne svoju kandidatúru neoznámil. O svojom rozhodnutí chce verejnosť informovať, až keď parlament určí termín konania volieb. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite