Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pri útokoch z Gazy zahynulo najmenej 100 ľudí, zranenia utrpelo 900 osôb

.tasr .svet

Izraelské následné odvetné útoky zabili v pásme Gazy 198 ľudí a zranili ďalších 1600 osôb, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v tejto palestínskej enkláve.

Pri útokoch z Gazy zahynulo najmenej 100 ľudí, zranenia utrpelo 900 osôb SITA/AP Photo/Fatima Shbair

najmenej 100 ľudí zahynulo a približne 900 utrpelo zranenia v Izraeli pri rozsiahlych útokoch palestínskych militantov z pásma Gazy, informovali v sobotu izraelské médiá s odvolaním sa na zdravotníkov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, vypálilo v sobotu ráno na Izrael 2200 rakiet a spustilo tak deň násilia.

Ozbrojení Palestínčania prenikli na územie Izraela aj po súši, po mori a zo vzduchu. Ich masívny útok bol prekvapením, uviedla izraelská armáda. V súčasnosti prebiehajú ťažké boje medzi militantmi z Hamasu a izraelskou armádou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Izrael je vo vojne.

Počet mŕtvych na oboch stranách stúpa priebežne celý deň. Úrady v Izraeli najprv hlásili jednu zabitú obeť, 60-ročnú ženu v meste Gedera. Zomrela, keď raketa Hamasu zasiahla bytový dom, v ktorom bývala. Počet zabitých potom úrady aktualizovali na 22, následne ich zvýšili na najmenej 100.

Úrady v palestínskej enkláve, v pásme Gazy, pôvodne oznámili 22 zabitých, ale tento počet čoskoro zvýšili.

Vzhľadom na meniacu sa situáciu je možné, že počty mŕtvych a ranených budú na oboch stranách ďalej stúpať.

útok odsúdili prezidentka Čaputová aj premiér Ódor

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dôrazne odsudzuje teroristické útoky proti Izraelu. Napísala to na platforme X, zároveň vyjadrila solidaritu so všetkými obeťami agresie.

Predseda vlády SR Ľudovít Ódor je šokovaný a zdesený masívnymi útokmi Hamasu na Izrael. Uviedol to na sociálnej sieti X. „Agresia a násilie na nevinných ľuďoch nikdy nezabezpečia mier a stabilitu na Blízkom východe,“ zdôraznil.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite