Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 82. týždeň vojny (4. 9. – 10. 9. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 82. týždeň vojny (4. 9. – 10. 9. 2023) SITA/AP PHOTO/VIRGINIA MAYO

Informácie z predchádzajúceho dňa 10. 9. 2023:

18:30 Ruské úrady na okupovaných územiach hlásia sabotáž volieb

Ruské úrady v nedeľu hlásili početné pokusy sabotáže hlasovania v lokálnych voľbách, ktoré organizujú na okupovaných územiach Ukrajiny. Voľby v nelegálne anektovaných oblastiach - Doneckej, Chersonskej, Luhanskej a Záporožskej oblasti, ako aj na polostrove Krym - sa konajú súbežne s voľbami v Rusku, kde si voliči vyberajú gubernátorov, regionálne legislatívy a mestské rady. Kyjev a Západ toto hlasovanie odmietli ako podvod a porušenie medzinárodného práva.

Podpredseda ruského ústredného volebného výboru Nikolaj Bulajev povedal novinárom, že dron v nedeľu ráno zničil jednu hlasovaciu miestnosť v Záporiožskej oblasti. Vo vnútri neboli v tom čase žiadni zamestnanci.

Ruskom dosadená predstaviteľka Chersonskej oblasti Marina Zacharovová zas povedala, že v sobotu pri jednej z hlasovacích miestností našli ostrý granát. Zbraň bola skrytá v kríkoch a museli pre ňu zastaviť hlasovanie, než sa jej zbavili príslušné služby. Obyvatelia v okupovanej Záporožskej a Chersonskej oblasti a ukrajinskí aktivisti tvrdia, že ruskí volební zamestnanci chodia po domoch v sprievode vojakov a zadržiavajú ľudí, ktorí odmietajú voliť, a nútia ich napísať vysvetľujúce stanovisko, ktoré by mohli použiť pri trestnom stíhaní.

17:30 Nočné útoky dronmi na Kyjev sa ukázali horšie, než hovorili pôvodné informácie

Ruské útoky v nočných hodinách zranili štyroch ľudí a poškodili viac ako 100 domov v Kyjevskej oblasti, informovali o tom noviny Ukrajinská Pravda aj Kyiv Independent. 

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo väčšinu dronov iránskej výroby Šahíd zostreliť. Drony sú diaľkovo navádzané a sú schopné niesť priemerne veľkú raketu, čím predstavujú nebezpečenstvo pre civilné obyvateľstvo. 

15:00 Ruská strela podpálila dom v rezidenčnej štvrti v Chersone

 12:15 Ruská strela zabila španielsku humanitárnu pracovníčku

Španielska dobrovoľná humanitárna pracovníčka zahynula na Ukrajine, keď vozidlo, v ktorom sa viezla, zasiahla strela. V nedeľu to oznámil španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

„Strela dopadla na vozidlo, v ktorom cestovala španielska občianka. Pracovala na Ukrajine s mimovládnou organizáciou a pomáhala tam riešiť humanitárnu situáciu ľudí. Jej smrť máme potvrdenú slovne,“ povedal minister novinárom na summite skupiny krajín G20 v Indii.

10:45 Rusko hlási zničenie ukrajinských člnov i dronov v okolí Krymu

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že v Čiernom mori bolo zničených viacero plavidiel a dronov, ktoré smerovali na polostrov Krym. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Letectvo ruskej Čiernomorskej flotily zničilo tri rýchle motorové čln americkej výroby typu Willard Sea Force ozbrojených síl Ukrajiny s posádkami, ktoré smerovali na polostrov. Rusko už predtým počas noci hlásilo zostrelenie ôsmich dronov v okolí pobrežia Krymu.

Ukrajina opakovane útočí na ruské vojenské základne na Kryme a vyhlasuje, že tento polostrov považuje za svoje zvrchované územie, píše DPA. Rusko Krym nezákonne anektovalo v marci 2014.

8:30 Rusko uskutočnilo 32 útokov dronmi, 25 bolo zostrelených

Kyjevská vojenská správa v nedeľu na území Ukrajiny hlásila 32 ruských útokov dronmi, z ktorých 25 zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. TASR správu prevzala z agentúr AFP, DPA a Reuters. „Okupanti zaútočili na Ukrajinu 32 kamikadze dronmi..., z ktorých 25 bolo zničených ukrajinským silami protivzdušnej obrany,“ uviedli vo vyhlásení ukrajinské ozbrojené sily. Dodali, že väčšina ruských dronov cielila na Kyjevskú oblasť.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v aplikácii Telegram uviedol, že úlomky dronov dopadli na územie viacerých štvrtí hlavného mesta. Jedna osoba utrpela zranenia; budovy však poškodené neboli. Svedkovia pre Reuters uviedli, že v Kyjeve počuli najmenej päť výbuchov a na záberoch médií je možné vidieť viacero zničených automobilov. Moskva sa k útokom bezprostredne nevyjadrila.

Rusko na svoje letecké útoky na Ukrajine využíva tzv. kamikadze drony iránskej výroby, ktoré sa po zásahu cieľa zničia. Medzičasom ich začalo aj samo vyrábať.

Správy z predchádzajúceho dňa 9.9.:

19:30 Rumunsko: Pri ukrajinskej hranici našli ďalšie úlomky dronu

Rumunskí vojaci našli v sobotu na území krajiny pri hranici s Ukrajinou úlomky dronu podobného tým, aké používa ruská armáda. Oznámilo to ministerstvo obrany v Bukurešti, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Príslušníci námorných síl prehľadávali oblasť dediny Plauru v župe Tulcea na základe informácií o možných úlomkoch dronov, ktoré dostali od miestnych úradov. V tejto oblasti už tento týždeň našli ďalšie trosky dronu, a to niekoľko kilometrov od sobotňajšieho nálezu.

„Pri pátraní objavili časti dronu podobné tým, aké používa ruská armáda,“ uviedlo rumunské ministerstvo obrany. Nájdené úlomky podrobia analýze a prehľadávanie oblasti bude pokračovať.

Rumunský prezident Klaus Iohannis informoval, že o novom náleze už telefonicky hovoril s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Vo vyhlásení odsúdil narušenie rumunského vzdušného priestoru, ktoré označil za ohrozenie občanov v tejto oblasti. Stoltenberg vo štvrtok uviedol, že nič nenaznačuje, že by Rusko úmyselne útočilo na Rumunsko, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie.

Stredajšie odhalenie prvého nálezu možných trosiek dronu prišlo po tom, ako Rumunsko opakovane odmietlo tvrdenia Kyjeva, že ruské drony iránskej výroby v nedeľu v noci spadli a vybuchli na rumunskom území.

Rumunsko v piatok oznámilo, že posilní zabezpečenie vzdušného priestoru a ochranu obyvateľstva v blízkosti Ukrajiny. Rusko v poslednom čase opakovane útočilo na dunajské prístavy a infraštruktúru na ukrajinskej strane hranice.

17:00 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu varuje pred bojmi pri Záporožskej jadrovej elektrárni

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA) varovala pred potenciálnou hrozbou, ktorú pre jadrovú bezpečnosť predstavuje nárast bojov v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. Odborníci agentúry v Ruskom okupovanej elektrárni podľa jej vyhlásenia nahlásili v priebehu uplynulého týždňa niekoľko výbuchov, čo naznačuje zvýšenú vojenskú aktivitu v regióne. Elektráreň, ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, výbuchy nepoškodili.

„Stále som hlboko znepokojený možnými nebezpečenstvami, ktorým elektráreň čelí v tomto čase zvýšeného vojenského napätia v regióne,“ vyjadril sa v piatok v noci generálny riaditeľ IAEA Rafael Mariano Grossi. Tím agentúry podľa neho informovali tom, že počet zamestnancov v jadrovej elektrárni bol dočasne znížený na minimum z dôvodu obáv z väčšej vojenskej aktivity v oblasti. „Bez ohľadu na to, čo sa stane v konfliktnej zóne, nech je to kdekoľvek, jadrová havária by bola pre každého stratou, a preto naliehavo žiadam, aby sa prijali všetky potrebné preventívne opatrenia, aby k nej nedošlo,“ dodal.

IAEA opakovane vyjadruje obavy, že boje by mohli spôsobiť potenciálny únik radiácie zo Záporožskej jadrovej elektrárne. Jej šesť reaktorov je už niekoľko mesiacov odstavených, ale zariadenie stále potrebuje energiu a kvalifikovaný personál na prevádzku kľúčových chladiacich systémov a ďalších bezpečnostných prvkov.

16:30 Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši vzdáva hold padlým Ukrajincom

15:30 Presun ruských vojakov na frontovej línii komplikuje útočné operácie Moskvy, hovoria Briti

Presun ruských frontových síl na posilnenie „degradovaných“ jednotiek na juhovýchode Ukrajiny pravdepodobne bráni schopnosti Moskvy vykonávať útočné operácie v iných frontových oblastiach. Vo svojej sobotňajšej správe o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany, informuje denník The Guardian.

Rezort pripomína, že ukrajinské jednotky postúpili do „viacvrstvovej“ hlavnej ruskej obrannej línie východne od obce Robotyne v Zaporižžskej oblasti. Vojaci pokračujú v „postupnom taktickom postupe proti ruským pozíciám a oslabujú ruské sily v oblasti“ uvádza sa v správe.

„Je vysoko pravdepodobné, že Rusko presunulo sily z iných oblastí frontovej línie, aby nahradilo degradované jednotky v okolí Robotyne. Tieto presuny pravdepodobne obmedzujú schopnosť Ruska vykonávať vlastné útočné operácie pozdĺž iných oblastí frontovej línie,“ tvrdí Londýn. Tento presun podľa neho tiež veľmi pravdepodobne naznačuje tlak na obranné línie Ruska, hlavne pri Robotyne.

Ukrajinské sily podľa ministerstva tiež naďalej vytvárajú tlak na ruské pozície južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti, pričom zaznamenávajú zisky medzi obcami Kliščijivka a Andrijivka.

14:00 Boris Johnson navštívil Ľvov na západe Ukrajiny

12:30 Kompromis sa nedá urobiť s klamárom, povedal Zelenskyj o Putinovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol náznaky, že je čas rokovať o mieri s ruským vodcom Vladimirom Putinom. V rozhovore s Fareedom Zakariom z televízie CNN povedal, že „ak musíte robiť kompromis alebo viesť dialóg s niekým, nemôžete to robiť s klamárom“. Osud lídra ruskej žoldnierskej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý zomrel v auguste pri havárii lietadla, podľa ukrajinského prezidenta ilustruje to, čo sa stane, ak sa snažíte uzavrieť dohodu s Putinom. Zelenskyj CNN povedal, že smrť šéfa wagnerovcov po tom, čo očividne dostal sľuby o svojej slobode pokračovať v činnosti, len niekoľko týždňov po vzbure proti ruskému vojenskému vedeniu, bola varovaním, ktoré treba brať do úvahy.

Zelenskyj poukázal na príklady iných krajín, ktoré napadli Rusi a naďalej sú čiastočne okupované Moskvou. „Videli ste nejaký kompromis od Putina v iných otázkach? S Gruzínskom? S Moldavskom?“ poznamenal ukrajinský prezident. Zatiaľ čo Spojené štáty a ďalší kľúčoví ukrajinskí spojenci naďalej dodávajú Kyjevu zbrane a zdôrazňujú, že zatiaľ nie sú podmienky na dosiahnutie „spravodlivého a trvalého“ mieru, viacerí ďalší významní svetoví lídri, ako napríklad brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, vyzývajú Ukrajinu, aby ukončila vojnu.

9:15 Japonský minister zahraničných vecí pricestoval na neočakávanú návštevu Kyjeva

Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši v sobotu pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka Süddeutsche Zeitung.

Hajaši má na rokovaniach s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom informovať o japonskom pláne usporiadať konferenciu na podporu hospodárskej obnovy Ukrajiny. Tá sa má konať koncom tohto roka alebo začiatkom roka 2024. S Hajašim na Ukrajinu pricestovali aj predstavitelia z oblasti obchodu.

Japonské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Japonsko touto neočakávanou návštevou potvrdzuje svoju pretrvávajúcu podporu Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Tokio zaviedlo voči Rusku sankcie rovnako ako mnohé západné krajiny. Pacifistická ústava však Japonsku nepovoľuje posielať na Ukrajinu zbrane, pripomína Süddeutsche Zeitung.

Japonsko je poslednou z krajín skupiny G7, ktoré na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie vyslali svojho ministra zahraničných vecí, pripomína nemecký denník. Japonský premiér Fumio Kišida pricestoval do Kyjeva v marci tohto roka a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v máji zúčastnil na rokovaniach v rámci samitu G7 v japonskej Hirošime.

Správy z predchádzajúceho dňa 8.9.:

19:00 Dánsko: Prvých desať tankov Leopard je na Ukrajine, čoskoro príde ďalších desať

Prvých desať tankov typu Leopard nemeckej výroby, ktoré Ukrajine sľúbilo Dánsko, už dorazilo na miesto určenia. Čoskoro by k nim malo pribudnúť ďalších desať leopardov, ktoré medzičasom zrenovovali vo vojenských opravovniach. Vyplýva to z piatkového vyhlásenia dánskej armády, ktoré citovala americká televízia CNN, uvádza TASR. 

Prvé tanky typu Leopard vyrobili v Nemecku v 60. rokoch minulého storočia, väčšinu z tejto techniky Dánsko po roku 2000 vyradilo zo svojej výzbroje. Tohto roku sa rozhodlo darovať vyradené tanky Ukrajine. Okrem toho jej prisľúbilo výcvik tankistov na obsluhu leopardov.

Celkovo by mala Ukrajina dostať 135 takýchto tankov. Spojené štáty a Nemecko začiatkom tohto roka zmenili svoj dovtedajší postoj a napokon sa rozhodli poslať tanky svojej výroby Ukrajine a umožnili to aj tretím krajinám.

Novšia verzia tohto nemeckého tanku, Leopard 2, sa vyrába od roku 1979 až doteraz a bola už viackrát modernizovaná.

17:30 Následky ruského útoky na Kryvy Rih, ktoré si vyžiadali jedného mŕtveho a 72 zranených

UKRAINSKA PRAVDA

15:00 Britská armáda bude monitorovať Čierne more, má odradiť Rusko od útokov na lode

Vláda Spojeného kráľovstva v piatok oznámila, že britská armáda a bezpečnostné služby budú monitorovať Čierne more. Pokúsia sa tým odstrašiť Rusko od útokov na nákladné lode, ktoré prevážajú obilie z Ukrajiny do rozvojových štátov. TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

Downing Street (londýnske sídlo britského premiéra) pri príležitosti príchodu Rishiho Sunaka do indického hlavného mesta Naí Dillí na summit skupiny krajín G20 oznámilo, že Londýn bude v novembri hostiteľom summitu o celosvetovej potravinovej bezpečnosti.

Ide o reakciu na júlové rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina neobnoviť čiernomorskú obilnú dohodu s Ukrajinou, ktorá dovoľovala nákladným lodiam aj počas vojny vyvážať obilie z ukrajinských prístavov bez obáv z ruského útoku.

Britský premiér Sunak uviedol, že odstúpenie Ruska od obilnej dohody „spôsobuje obrovské utrpenie miliónom ľudí“.

„Obilná iniciatíva zaistila približne 30 miliónov ton potravín viac než 45 krajinám, ktoré to naozaj potrebovali. A teraz už žiadne nie sú. Vidíte, že odkedy (Putin) odstúpil od dohody, nastalo dramatické zvýšenie cien potravín. Len minulý mesiac Rusi (pri útokoch) zničili viac obilia, ktoré by podľa mňa dokázalo nasýtiť milión ľudí za rok. To sú následky toho, čo robí Rusko,“ povedal Sunak.

13:45 Ruská FSB zadržala muža, ktorý údajne plánoval sabotáže na železnici na Kryme

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala muža, ktorý údajne pripravoval bombový útok na železničnú trať na Krymskom polostrove. Miestna administratíva zároveň oznámila zostrelenie dronu nad polostrovom, ktorý protiprávne anektovalo Rusko, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ruský občan podľa FSB zbieral informácie o miestach, kde sa nachádzajú ruské obranné zariadenia a jednotky. „Na tajnom mieste, ktoré si zriadil, sme našli a zaistili improvizované výbušné zariadenie zhotovené z trhavín vyrobených v zahraničí,“ uviedla FSB. Zadržaný štyridsiatnik podľa nej konal na „príkaz ukrajinskej vojenskej rozviedky“ a zostane vo väzbe.

Ruskom dosadený krymský gubernátor Sergej Axionov upozornil, že dopravná infraštruktúra sa stala hlavným cieľom „terorizmu“. „Ukrajinských agentov čaká nezvratný osud. Budú nájdení a potrestaní,“ povedal Axionov. Gubernátor neskôr oznámil zostrelenie dronu nad severnou časťou Krymu, bližšie detaily incidentu však neuviedol. Na Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, sú opakované cielené ukrajinské dronové a sabotážne útoky. Kyjev sa totiž snaží polostrov naspäť dobyť, pripomína AFP.

10:30 Rusi zasiahli policajnú budovu v Kryvom Rihu

Pri piatkovom ruskom útoku na administratívnu budovu v ukrajinskom meste Kryvyj Rih zahynul jeden človek a najmenej 32 ľudí utrpelo zranenia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na komunikačnej platforme Telegram o tom informovali viacerí ukrajinskí predstavitelia.

„Kryvyj Rih. Nálet na centrum mesta. Jedna z policajných administratívnych budov bola zničená. V dôsledku ruského útoku zahynul policajt,“ uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Podľa šéfa vojenskej administratívy Dnipropetrovskej oblasti Serhija Lysaka väčšina zranených má iba menšie alebo stredne vážne zranenia, no niektorí utrpeli aj vážnejšie.

Poškodené boli tri administratívne budovy a sedem obytných budov. Požiar, ktorý vypukol v garážach, je momentálne pod kontrolou.

9:00 Ukrajinci sa v Záporožskej oblasti dostali na okraj dediny Verbove

Ukrajinské protiofenzívne sily dosiahli ďalšie zisky vo dvoch sektoroch frontu, postupujúc v Záporožskej oblasti a južne od Bachmutu v Doneckej oblasti. V najnovšej aktualizácii to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

„Ukrajinské sily dosahujú taktické zisky a úspešne vyčerpávajú brániace sa ruské sily,“ uviedol ISW. S odvolaním sa na geolokované zábery a ruských vojenských komentátorov analytici ISW uviedli, že ukrajinské jednotky postupovali severne od Verbove a dostali sa na severozápadný okraj tejto dediny. Verbove sa nachádza v Záporožskej oblasti, asi 10 kilometrov východne od nedávno oslobodenej dediny Robotyne.

ISW tiež uviedla, že protiofenzívne jednotky dosiahli zisky juhozápadne od Bachmutu.

Podľa analytikov však Ukrajinci môžu na juhu krajiny čeliť ďalšej výzve, keďže Rusko presúva vojakov z iných sektorov frontu na pozície na juhu. „Následná séria ruských obranných pozícií naďalej predstavuje pre ukrajinské sily značné výzvy a obrana v niektorých úsekoch môže byť silná,“ upozorňuje ISW.

8:30 V Rusku sa začali regionálne voľby, hlasuje sa aj v okupovaných oblastiach

Obyvatelia Ruska začali v piatok hlasovať vo voľbách rôznej úrovne vo viacerých regiónoch vrátane ukrajinských oblastí, ktoré Rusko anektovalo. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Voliči v 21 oblastiach priamo rozhodujú o gubernátoroch a obyvatelia Moskvy si volia primátora. Najväčším favoritom vo voľbách je strana Jednotné Rusko súčasného prezidenta Vladimira Putina. V Moskve sa o znovuzvolenie usiluje aj súčasný primátor Sergej Sobjanin, ktorý je hlavným favoritom.

Hlasovanie v Doneckej, Luhanskej, Cherskonskej a Záporožskej oblasti na Ukrajine, ktoré Moskva vlani úplne alebo čiastočne anektovala, sa začalo v piatok a potrvá do nedele. Hlasy bolo možné odovzdať aj vopred a voliť môžu ruskí občania i držitelia ukrajinských pasov. Zvolené samosprávy v týchto regiónoch následne vymenúvajú gubernátorov jednotlivých oblastí.

Politológ Abbas Galľam pre agentúru AFP povedal, že pre Rusko je toto hlasovanie dôležité, aby udržalo klamnú predstavu normality aj napriek tomu, že Kremeľ nemá anektované územia plne pod kontrolou.

„Ruské úrady sa uprene usilujú predstierať, že všetko ide podľa plánu, všetko je v poriadku,“ povedal Galľamov, ktorý pôsobil ako autor prejavov Vladimira Putina v období, keď bol ruským premiérom.

Kyjev a Západ voľby na okupovaných ukrajinských územiach odsúdili.  „Predstavuje to nehanebné porušenie medzinárodného práva, ktoré Rusko neberie do úvahy,“ uviedla v pondelok 4. septembra Rada Európy.

Ukrajinský parlament vo vyhlásení uviedol, že hlasovanie v oblastiach, kde Rusko podniká nepriateľské kroky, predstavuje hrozbu pre životy Ukrajincov. Iné krajiny preto vyzval, aby výsledky týchto volieb neuznali.

Správy z predchádzajúceho dňa 7.9.:

20:10 V Chersonskej oblasti vybuchlo auto s dvomi členmi ruskej FSB

Auto, v ktorom cestovali dvaja zamestnanci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), explodovalo v okupovanom meste Olešky v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Jeden z príslušníkov FSB zomrel na mieste, druhý je vo vážnom stave. Zranení boli aj traja ruskí vojaci, ktorí auto sprevádzali. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na svoje zdroje v Ukrajinskej bezpečnostnej službe (SBU).

Dôstojníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby, ktorí boli terčom útoku, pôsobili v okupovanom meste Skadovsk, ale zvyčajne navštevovali Olešky, kde uskutočňovali infiltračné aktivity a mučili ukrajinských občanov.

19:40 Rusi sa pokúsia okupovať mesto Kupiansk

Ruská armáda formuje útočné jednotky a pokúsi sa okupovať ukrajinské mesto Kupiansk v Charkivskej oblasti na východe krajiny. Povedal to vo štvrtok šéf vojenskej administratívy Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov. „Nepriateľ pokračuje vo formovaní úderných jednotiek. V súčasnosti majú za cieľ zaútočiť na kupianskom fronte. Budú sa snažiť okupovať mesto Kupiansk, ale sme presvedčení, že sa im to nepodarí, pretože na bojisku nedosahujú úspechy," vyjadril sa Synjehubov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Šéf tlačovej služby Východného zoskupenia síl ukrajinskej armády Iľja Jevlaš v závere augusta konštatoval, že ruské okupačné sily pri meste Lyman v Doneckej oblasti a pri meste Kupiansk v Charkivskej oblasti majú nasadených približne 100-tisíc vojakov a eskalujú frekvenciu útokov.

18:20 Od začiatku vojny míny zabili 242 civilistov vrátane 13 detí

Od začiatku otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu míny spôsobili úmrtia alebo zranenia 740 civilných obyvateľov Ukrajiny. Celkovo 242 civilistov pri výbuchoch mín zomrelo a 498 ďalších utrpelo zranenia rôznej závažnosti. Medzi ľuďmi, ktorých míny zabili, je aj 13 detí. Ďalších 63 detí je medzi zranenými. Podľa webu Ukrajinská pravda to na brífingu mediálneho centra armády povedal zástupca šéfa pyrotechnickej jednotky Štátnej záchrannej služby Ukrajiny Mykola Didyk.

„Štátna záchranná služba Ukrajiny pokračuje vo vzdelávaní verejnosti o bezpečnosti v súvislosti s mínami. Prioritou je naučiť bezpečnostné pravidlá deti v školopovinnom veku,“ konštatovalo mediálne centrum armády.

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

13:40 Ukrajinci sa nemusia dostať až k Azovskému moru, aby dostali Rusov do problémov, tvrdí expert

referuje web news.sky.com, povedal to popredný predstaviteľ Centra pre analýzu európskej politiky Jan Kallberg.

Niektorí kritici v ostatných týždňoch „pochmúrne“ hodnotili postup ukrajinskej armády v rámci protiofenzívy voči ruským silám. Nedávno však Ukrajinci prelomili prvú obrannú líniu Rusov v Zaporižžskej oblasti. Viacerí experti tvrdia, že ak by prekonali ďalšie línie ruskej obrany, mohli by sa ukrajinské sily dostať k pobrežiu Azovského mora a rozdeliť ruskú armádu.

Kallberg je však optimistickejší a tvrdí, že Ukrajinci nepotrebujú postúpiť až k spomenutému Azovskému moru, aby Rusov dostali do problémov. „V skutočnosti nepotrebujete dosiahnuť Melitopoľ, aby ste mali významný vplyv na možnosti Ruska. Nemusíte sa dostať na pobrežie Azovského mora na to, aby sa na ruskej strane začala rozpadávať logistika,“ poznamenal.

Podľa Kallberga by ďalšie ukrajinské územné zisky v melitopoľskom smere mohli nielen „uškrtiť“ zásobovacie trasy Rusov, ale malo by to taktiež obrovský vplyv na to, kde má Rusko svoje veliteľské stanovištia. „Akékoľvek narušenie ruskej logistiky bude mať vplyv aj na civilné obyvateľstvo Krymu, ktoré predstavuje asi milióna a pol ľudí, a tí sami potrebujú zdroje,“ skonštatoval Kallberg.

11:30 V Mariupoli a okolí bolo druhý deň po sebe počuť explózie

V okupovanom ukrajinskom meste Mariupoľ na brehoch Azovského mora a jeho okolí bolo druhý deň po sebe počuť výbuchy. Ako na Telegrame uviedol poradca legitímneho mariupoľského starostu Petro Andriuščenko, po stredajšej večernej explózii nasledovali ďalšie vo štvrtok ráno.

„Mariupoľ. Bolo to veľmi hlasné. Dve explózie v Manhuši (obec pri Mariupoli, pozn.),“ napísal Andriuščenko. Neskôr dodal, že po ranných výbuchoch v Mariupoli a Manhuši evidujú požiar pri obchodnom centre a neďaleko továrne na výrobu cementu.

11:00 Ukrajincom sa podarilo prelomiť obranné línie ruských síl

Ukrajina napriek ťažkým bojom v protiofenzíve „pomaly získava pôdu pod nohami“. Vo štvrtok to uviedol generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Stoltenberg tiež v prejave pred poslancami Európskeho parlamentu povedal, že podpora spojencov NATO pomohla začať ukrajinskú protiofenzívu, ktorá teraz začína prinášať ovocie. „Ukrajinci postupne získavajú pôdu pod nohami. Sú to ťažké boje, ťažké boje, ale podarilo sa im prelomiť obranné línie ruských síl. A postupujú vpred,“ vyjadril sa.

Jeho slová pritom prišli po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň vyslal dôrazné posolstvo týkajúce sa pokroku Ukrajiny, keď na sociálnej a mikroblogovacej sieti X, predtým známej ako Twitter, napísal: „Bez ohľadu na to, čo kto hovorí, postupujeme, a to je najdôležitejšie. Sme v pohybe.“

Ukrajinskí predstavitelia sú medzitým opatrne optimistickí v tom, že druhá línia ruských obranných opevnení na južnom fronte by mohla byť ľahšie prekonateľná ako prvá. Geolokačné videozáznamy z posledných dní naznačujú, že ukrajinské jednotky dosiahli pokrok za dedinou Robotyne, keďže sa snažia rozšíriť územie v Zaporižžskej oblasti, ktoré získali späť v auguste.

8:00 Rusko dronmi opäť útočilo na okolie prístavného mesta Izmajil

Ruský dronový útok poškodil prístavnú infraštruktúru, silo s obilím a administratívnu budovu v okrese Izmajil v juhoukrajinskej Odeskej oblasti. Vo štvrtok to uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Útok trval tri hodiny a zranenia utrpela jedna osoba, napísal Kiper na platforme Telegram. Dodal, že za uplynulých päť dní ide o štvrtý ruský úder na okres Izmajil, ktorý od Rumunska oddeľuje rieka Dunaj. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že v noci na štvrtok ruská armáda zaútočila 33 dronmi vo viacerých skupinách, najmä "smerom na južné okresy Odeskej oblasti" a 25 dronov sa im podarilo zneškodniť.

Od júla, keď Rusko pozastavilo svoju účasť na dohode, ktorá Ukrajine umožnila vyvážať obilniny cez čiernomorské prístavy, ruská armáda zintenzívnila ostreľovanie v oblasti juhozápadnej Ukrajiny hraničiacej s Rumunskom, kde sú prístavy a iná kritická infraštruktúra nevyhnutá pre lodnú dopravu. Prístav na rieke Dunaj v meste Izmajil sa po odstúpení Ruska od obilnej dohody stal hlavnou trasou pre vývoz ukrajinských produktov cez Rumunsko.

7:45 Ukrajinské drony útočili v Rostove nad Donom, kde nachádza veliteľstvo južného okruhu ruskej armády

Viacero výbuchov hlásili v noci na dnes v meste Rostov nad Donom, v ktorom sa nachádza veliteľstvo južného vojenského okruhu ruskej armády. Podľa gubernátora Rostovskej oblasti Vasilija Golubeva na mesto zaútočili dva ukrajinské drony, ktoré zostrelila protivzdušná obrana. Ukrajinské drony boli údajne zostrelené aj v Moskovskej a Brianskej oblasti, informuje denník The Guardian s odvolaním sa na tvrdenia miestnych predstaviteľov. 

 Rostovský gubernátor Golubev informoval, že v meste došlo k niekoľkým výbuchom v dôsledku zostrelenia dronov protivzdušnou obranou. Boli pri tom poškodené minimálne tri budovy a viacero áut a jedna osoba utrpela zranenia. 

Zostrelené zvyšky jedného dronu podľa Golubeva skončili mimo Rostova nad Donom, zatiaľ čo trosky druhého dopadli priamo do centra tohto strategicky významného mesta, ležiaceho zhruba 100 kilometrov východne od hraníc s Ukrajinou. Rostov predstavuje dôležité logistické centrum pre ruské invázne sily operujúce na Ukrajine. 

Podľa ruskej štátnej agentúry RIA Novosti bol jeden dron zostrelený aj v Ramenskom rajóne juhovýchodne od metropoly Moskva. Predbežné údaje však naznačujú, že tam nedošlo k žiadnym škodám ani zraneniam. Ďalší bezpilotný stroj zostrelili aj v Brianskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Podľa miestneho gubernátora Alexandra Bogomaza ani tam nezaznamenali žiadne zranenia alebo materiálne škody, uvádza The Guardian. 

Správy z predchádzajúceho dňa 6.9.2023:

20:30 USA pošlú Ukrajine muníciu s ochudobneným uránom

Spojené štáty poskytnú Ukrajine tankovú muníciu obsahujúcu ochudobnený urán. Pôjde o súčasť balíka vojenskej pomoci v hodnote 175 miliónov dolárov, oznámil v stredu Pentagón. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Munícia kalibru 120 milimetrov je určená pre americké tanky typu M1 Abrams, ktoré Washington prisľúbil Kyjevu.

Ako ďalej uvádza Pentagón v oficiálnom oznámení, ide o 46. balík americkej vojenskej pomoci Ukrajine od augusta 2021. Obsahuje okrem iného aj vybavenie pre systémy protivzdušnej obrany, muníciu do salvových raketometov HIMARS, delostreleckú muníciu, protitankové strely, viac než tri milióny nábojov do ručných zbraní, navigačné systémy a rôzne náhradné dielce.

16:30 Európska obranná agentúra podpísala zmluvy o spoločnom nákupe munície pre Ukrajinu

Európska obranná agentúra (EDA) podpísala prvých osem zmlúv v rámci spoločného nákupu 155-milimetrovej delostreleckej munície Európskou úniou (EÚ) pre Ukrajinu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na oznámenie EDA.

Nakupovaná munícia je pre najbežnejšie samohybné húfnice, ktoré členské štáty EÚ dodali Ukrajine. Ide o francúzske húfnice Caesar, poľské húfnice Krab, nemecké Panzerhaubitze 2000 a slovenské húfnice Zuzana. Vzhľadom na dodržanie právnych povinností a zachovanie obchodného tajomstva EDA v súčasnosti nemôže zverejniť mená zmluvných dodávateľov ani ceny a nekomentuje pokračujúce rokovania.

15:50 16 ľudí zahynulo pri ruskom ostreľovaní mesta Kosťantynivka

Najmenej 16 ľudí zahynulo pri stredajšom ostreľovaní trhu v meste Kosťantynivka ležiacom na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti ruskými silami. Ďalších 28 osôb utrpelo zranenia, informuje BBC s odvolaním sa na ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa.

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Medzi mŕtvymi je aj jedno dieťa, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. 

V dôsledku toho bolo podľa generálnej prokuratúry poškodených asi 20 predajných miest, elektrické vedenie, administratívna budova a piate podlažie obytného domu. Na mieste útoku vypukol požiar s rozlohou asi 300 metrov štvorcových, ktorý sa podarilo uhasiť.

„Delostrelectvo ruských teroristov zabilo 16 ľudí v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti. Obyčajný trh. Obchody. Lekáreň. Ľudia, ktorí neurobili nič zlé. Veľa zranených,“ uviedol v príspevku na sociálnej sieti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Žiaľ, počet mŕtvych a zranených sa môže ešte zvýšiť. Toto ruské zlo musí byť porazené čo najskôr,“ dodal.

Predpokladá sa, že trh zasiahli rakety vypálené z ruského systému S-300.

11:50 Šéf americkej diplomacie Blinken pricestoval do Kyjeva

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. Navštívil ju štvrtýkrát od začiatku ruskej invázie. 

Blinkena v Kyjeve privítala americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková. Stretnúť sa má s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, premiérom Denysom Šmyhaľom a ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. 

Celý článok si môžete prečítať tu.

9:30 Kyjev čelil ďalšiemu ruskému raketovému útoku, škody neboli hlásené

Ukrajinská metropola Kyjev čelila v stredu ráno ruskému raketovému útoku. Protivzdušnej obrane sa podarilo všetky rakety zneškodniť, tvrdí kyjevská vojenská správa. Informuje o tom TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Výbuchy nad ukrajinskou metropolou bolo počuť krátko pred 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ). Sirény signalizujúce protiletecký poplach zneli naprieč celou krajinou.

„Ďalší raketový útok nepriateľa na pokojné mesto s cieľom zabiť civilné obyvateľstvo a zničiť infraštruktúru,“ uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko.

Dodal, že kyjevskej protivzdušnej obrane sa všetky rakety podarilo zneškodniť pred zasiahnutím cieľa. Podľa jeho slov zatiaľ neboli v Kyjeve hlásené zranenia či škody.

8:20 Ruský útok dronmi v Odeskej oblasti si vyžiadal jednu obeť

Jedna osoba prišla v stredu skoro ráno o život pri ruskom útoku dronmi na prístavnú oblasť v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na regionálne úrady.

Tamojší šéf vojenskej správy Oleh Kiper v aplikácii Telegram oznámil, že nočný útok trval najmenej tri hodiny a zameral sa na okolie prístavného mesta Izmail. „Nanešťastie, jedna osoba prišla o život,“ povedal Kiper a spresnil, že išlo o pracovníka v poľnohospodárstve, ktorý utrpel vážne zranenie a zomrel v nemocnici.

Škody a požiare podľa Kipera zaznamenali vo viacerých sídlach. Poškodená bola prístavná a poľnohospodárska infraštruktúra vrátane administratívnych budov.

7:40 Šojgu priznal, že Rusi sa teraz sústredia hlavne na ukrajinský postup v Záporožskej oblasti

Hlavným ohniskom ruského bojového úsilia na Ukrajine sa stala Záporožská oblasť. Ako referuje web news.sky.com, povedal to ruský minister obrany Sergej Šojgu.

SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Podľa ukrajinských predstaviteľov i západných analytikov Ukrajinci nedávno prelomili prvú líniu ruskej obrany v Záporožskej oblasti a postupujú v melitopoľskom smere. Ak by prekonali ďalšie línie ruskej obrany, mohli by sa ukrajinské sily dostať k pobrežiu Azovského mora a rozdeliť ruskú armádu.

Vojenskí analytici uviedli, že ukrajinská „ľahká pechota“ sa v Záporožskej oblasti dostala za ruské protitankové priekopy. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vojenskí experti predpokladajú, že ukrajinské sily tieto postavenia pravdepodobne udržia.

Rusko začalo v ostatných dňoch presúvať do Záporožskej oblasti svoje elitné jednotky z východu Ukrajiny. „Ukrajina povolala do Záporožskej oblasti záložné brigády, ktoré vycvičili západní spojenci,“ tvrdil Šojgu bez poskytnutia dôkazov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 5. 9. 2023: 

20:40 Ruskom dosadený predstaviteľ v Luhanskej oblasti prežil pokus o atentát, utrpel však zranenia

Rusmi dosadený predstaviteľ v okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny Jurij Afanasievskij utrpel zranenia po výbuchu vo vlastnom dome, ktorý ukrajinské aj ruské zdroje označujú za pokus o atentát. Referuje o tom spravodajský web CNN.

Podľa ruského vyšetrovacieho výboru medzičasom zadržali podozrivého, ktorý sa údajne už priznal. Vyšetrujú ho v súvislosti s „pokusom o vraždu“.

Správy o stave Afanasievského sa však rozchádzajú. Kým ruská štátna tlačová agentúra TASS uviedla, že „nebol vážne zranený“, no jeho syna hospitalizovali, ukrajinskí predstavitelia naznačili, že stav Afanasievského je vážnejší.

Ukrajinský šéf regionálnej vojenskej správy v Luhanskej oblasti Artem Lysohor bez poskytnutia dôkazov obvinil Rusko, že stojí za pokusom o atentát. „Ďalší kolaborant, ktorý nesplnil očakávania Rusov,“ napísal na Telegrame. CNN uvádza, že nemôže nezávisle overiť Lysohorove tvrdenia.

15:40 Objavilo sa video, ktoré zachytáva prvé zničenie tanku Challenger 2

Na sociálnych sieťach sa šíri video, ktoré údajne zachytáva zničenie britského tanku Challenger 2 na Ukrajine. V prípade potvrdenia autenticity záberov by išlo o vôbec prvé zaznamenané zničenie tohto tanku počas bojov, informovali spravodajská televízia Sky News a denník The Guardian.

Na začiatku videa, ktoré je natočené z pohybujúceho sa auta, vidieť hustým dymom zahalený tank s hlavňou charakteristickou pre Challenger 2. Aj viacerí vojenskí experti potvrdili, že ide o Challenger, no zatiaľ nie je jasné, kde a kedy bolo video natočené a čo spôsobilo výbuch, ktorý tank údajne zničil. Osoby, ktorých hlasy sú zachytené na videu, hovoria a nadávajú po ukrajinsky. Záznam sa začal na internete šíriť v noci na utorok. 

Podľa televízie Sky News bol údajne natočený v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, kde sa ukrajinskí vojaci v rámci pokračujúcej ofenzívy snažia oslobodiť územia okupované Ruskom. Miesto vzniku záberov bezprostredne nebolo možné lokalizovať. 

Od nasadenia do služby v roku 1994 nebol v boji zničený ešte nijaký Challenger 2. Jeden takýto tank bol síce zničený už v roku 2003 v Iraku, ale v dôsledku paľby do vlastných radov. Bojových vozidiel tohto typu bolo totiž vyrobených len relatívne malé množstvo a doposiaľ boli len zriedka nasadzované v bojových operáciách. 

Británia dodala Ukrajine začiatkom tohto roka 14 tankov Challenger 2. Doposiaľ však nebolo známe, nakoľko intenzívne sú nasadzované na frontovej línií, píše Guardian. Podľa denníka boli tieto britské tanky pridelené ukrajinskej 82. výsadkovej útočnej brigáde, ktorá bola v auguste nasadená do bojov pri obci Robotyne v Záporožskej oblasti. Práve tam sa Ukrajine podľa vlastných slov podarilo cez víkend prelomiť prvú líniu obrany ruských okupačných síl. 

Británia má celkovo k dispozícii 213 tankov Challenger 2, z ktorých je aktuálne do bojov možné nasadiť 157. Okrem Británie tieto tanky v súčasnosti využívajú len Ukrajina a Omán.

15:00 Rusi upúšťajú od sovietskych stratégií a snažia sa učiť od Ukrajincov

Ruská armáda sa aktívne učí stratégiu ukrajinských ozbrojených síl. Ako uvádza web news.sky.com, tvrdí to správa britského Kráľovského inštitútu spojených služieb pre obranné a bezpečnostné štúdie (RUSI). Ukrajina v dôsledku toho stráca niektoré zo svojich výhod na bojisku.

Analytici poukázali na to, že Rusi začali upúšťať od delostreleckých stratégií zavedených v druhej svetovej vojne a snažia sa o komplexnejší a modernejší prístup. „Je to znepokojujúci trend, pretože časom to pravdepodobne výrazne zlepší ruské delostrelectvo,“ uvádza sa v správe RUSI.

Ruská doktrína ostreľovania zo sovietskej éry považovala 720 nábojov za potrebných na určenie bojovej pozície čaty nepriateľa, ale Rusku sa minula munícia na udržanie tohto objemu paľby. Rusko tak podľa RUSI začalo používať kombináciu laserom navádzaných granátov a dronov na presnejšie útoky na ukrajinských vojakov.

14:00 Zelenskyj navštívil front pri Bachmute

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil ukrajinských vojakov v blízkosti východoukrajinského mesta Bachmut. Oznámila to v utorok prezidentská kancelária, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„V rámci pracovnej cesty do Doneckej oblasti navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bojové oddiely vykonávajúce protiofenzívu v bachmutskom smere, “uviedla kancelária na oficiálnej webovej stránke.Dodala, že Zelenskyj si počas návštevy vypočul hlásenia o situácii na východnom fronte.

Priemyselné mesto Bachmut dobyli ruské vojská toto leto po niekoľkomesačných ťažkých bojoch. Ukrajinskí vojaci pritom okolo mesta podnikajú neustále útoky. Zelenskyj sa počas cesty na tamojší front stretol s veliteľmi a diskutoval o „problémoch a potrebách “jednotiek pôsobiacich v okolí Bachmutu vrátane dodávok delostreleckých granátov či rakiet pre vzdušnú obranu prvej línie. V pondelok Zelenskyj informoval, že navštívil frontovú líniu v Doneckej oblasti, kde sa nachádza aj Bachmut. Zverejnil pritom na sociálnych sieťach video zo stretnutia s veliteľmi a vojakmi, ktoré sa uskutočnilo na neznámom mieste.

Zelenskyj počas víkendu odvolal z funkcie ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova. Kyjev tiež minulý týždeň oznámil, že jeho vojaci dosiahli neďaleko Bachmutu isté taktické úspechy.

president.gov.ua

9:40 Ruské straty stúpli o ďalších 560 vojakov

Ruská armáda na Ukrajine za uplynulý deň podľa Kyjiva prišla o ďalších 560 vojakov. V utorok to na Facebooku uviedol ukrajinský generálny štáb. Straty v radoch príslušníkov ruských ozbrojených síl sa tak podľa neho zvýšili na 265 680. Moskva podľa Kyjiva za uplynulých 24 hodín stratila aj deväť tankov, sedem obrnených bojových vozidiel, 38 delostreleckých systémov a šesť raketometov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva prišlo celkovo o 4 489 tankov, 8 670 obrnených bojových vozidiel, 5 649 delostreleckých systémov a 747 raketometov.

9:00 Ľahká pechota sa v Zaporižžskej oblasti dostala za ruské protitankové priekopy

Ukrajinská ľahká pechota postúpila do pozícií za ruskými protitankovými priekopami a protitankovými prekážkami, ktoré sú súčasťou obrany Rusov v okupovanej západnej časti Zaporižžskej oblasti. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vojenskí experti predpokladajú, že ukrajinské sily tieto postavenia pravdepodobne udržia. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

8:00 Ruské útoky zničili v Dnipropetrovskej oblasti 1 500 ton obilia

Ruské útoky na okres Nikopoľ v Dnipropetrovskej oblasti na juhu Ukrajiny zničili 1 500 ton obilia. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedol šéf vojenskej administratívy oblasti Serhij Lysak. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa Lysaka ruské sily v pondelok delostrelectvom zaútočili na región mesta Marhanec v okrese Nikopoľ. Dodal, že vážne poškodili infraštruktúrne zariadenie, dva rodinné domy a elektrické vedenie.

7:50 Nad Moskovskou a Kalužskou oblasťou zostrelili dva ukrajinské drony

Nad ruským územím v utorok zostrelili dva drony, jeden nad Kalužskou oblasťou a druhý nad mestom Istra v Moskovskej oblasti. Podľa webu Kyiv Independent to uviedlo ruské ministerstvo obrany. Starosta Moskvy Sergej Sobianin sa vyjadril, že drony sa „pokúšali zaútočiť na Moskvu".

Správy o zostrelení dronov nad ruským územím alebo územím okupovaným Moskvou sú čoraz častejšie. V závere minulého mesiaca Rusko vyhlásilo, že jeho protivzdušná obrana zničila nad polostrovom Krym 42 ukrajinských dronov a jeden nad Kalužskou oblasťou.

7:30 Zelenskyj zavítal na frontovú líniu v Doneckej oblasti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok informoval, že navštívil ukrajinských vojakov na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Vo svojom statuse na sociálnych sieťach Zelenskyj uviedol, že „navštevujeme bojové brigády, ktoré bránia Ukrajinu ako súčasť Doneckej operačnej a taktickej skupiny.“ Zelenskyj na platforme Telegram zverejnil i video, ako sa stretáva s ukrajinskými vojakmi. Doplnil, že si vypočul hlásenia veliteľov, oboznámil sa s problémami na bojiskách i so stavom zásobovania jednotiek, pričom reč bola aj o možnostiach na zvýšenie motivácie ukrajinských vojakov. 

Zelenskyj dodal, že sa stretol so zástupcami ôsmich brigád. "Každý z nich je ničom výnimočný a všetci sú silní," uvádza sa v statuse, v ktorom sa Zelenskyj poďakoval vojakom za výsledky, ktoré každodenne dosahujú, a niektorým z nich odovzdal vyznamenania.

Podľa večernej zvodky ukrajinského generálneho štábu na fronte za posledných 24 hodín opäť nenastali žiadne výrazné zmeny - ani na juhu, kde sa snažia útočiť Ukrajinci, ani na severe, kde sa o to na niektorých miestach pokúšali ruské jednotky, informovala britská stanica BBC.

Správy z predchádzajúceho dňa 4.9.2023:

18:00 Ukrajinská armáda sa snaží rozšíriť oblasť ziskov na juhu, po prerazení ruskej obrany konsoliduje pozície

Ukrajinské sily na juhu pokračujú vo svojom úsilí rozšíriť časti územia, ktoré obsadili v smere k strategickému uzlu Tokmak. Ako referuje spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov, po prerazení prvej línie ruskej obrany, pozostávajúcej prevažne z hustých mínových polí okolo dediny Robotyne, Ukrajinci konsolidujú svoje zisky.

„V ostatných dňoch sme zaznamenali úspechy v oblasti Novodanylivky a Novoprokopivky. Ukrajinské ozbrojené sily sa tam konsolidujú,“ povedala v pondelok námestníčka ministra obrany Hanna Maľarová. Novoprokopivka leží južne od Robotyne, blízko ďalšej línie pevnej ruskej obrany, a ďalšieho cieľa pre ukrajinské sily.

„V Záporožskej a Chersonskej oblasti je nepriateľ v defenzíve a ostreľovanie pokračuje. Intenzita ostreľovania na juhu zostáva na úrovni štyritisíc až 4 500 nepriateľských útokov týždenne,“ povedala Maľarová.

14:40 Deň vojny stojí Ukrajinu 100 miliónov dolárov

Deň vojny stojí Ukrajinu 100 miliónov dolárov, pričom sú to väčšinou štátne prostriedky a nie dobrovoľnícke poplatky. Ako referuje web Ukrajinská pravda, v rozhovore pre Ukrinform to povedal odvolaný ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Keď dostal otázku, prečo má armáda tak málo dronov a prečo sa kupujú z prostriedkov, ktoré občania darujú dobrovoľníkom, a nie zo štátneho rozpočtu, Reznikov odvetil: „Môžem vám povedať, že zásoby od dobrovoľníkov od 24. februára 2022 dodnes sú 3 % zo všetkého, čo išlo do vojny. Deň vojny nás stojí 100 miliónov dolárov.“

SITA/AP Photo/Virginia Mayo

Zároveň odmietol kritiku, že všetko namiesto štátu kupujú dobrovoľníci. „Vezmite si rozpočty úctyhodného množstva dobrovoľníckych nadácií a pozrite sa, koľko vyzbierajú. A porovnajte to so štátom, ktorý vo všeobecnosti míňa 100 miliónov dolárov denne. Preto je nespravodlivé tvrdiť, že všetko robia dobrovoľníci,“ podotkol Reznikov, ktorého vo funkcii nahradil doterajší šéf Fondu štátneho majetku Ukrajiny Rustem Umerov.

10:55 Ukrajina tvrdí, že v Rumunsku vybuchli ruské drony. Bukurešť to poprela

Ruské drony pri nočnom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Izmajil dopadli a vybuchli na území Rumunska, ktoré je členským štátom NATO. Vyhlásil to hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. Bukurešť však túto informáciu vzápätí poprela s tým, že podrobnejšie vyhlásenie poskytne neskôr. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Podľa Nikolenka ide o ďalšie potvrdenie, že ruský teror predstavuje hrozbu nielen pre Ukrajinu, ale aj pre bezpečnosť jej susedov vrátane členských krajín NATO. V príspevku na sociálnej sieti zároveň požiadal západných partnerov o urýchlenú dodávku systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu. Nikolenko zverejnil aj fotografiu, ktorá zobrazuje požiar po výbuchu na opačnom brehu rieky.

9:00 Ukrajinská armáda zostrelila nad Odeskou oblasťou 17 ruských dronov

Ukrajinská armáda zostrelila v noci na pondelok nad Odeskou oblasťou 17 ruských dronov, uviedol tamojší šéf vojenskej správy Oleh Kiper. Hlásil aj škody v okolí prístavného mesta Izmajil. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Naše jednotky protivzdušnej obrany zostrelili 17 dronov,“ napísal Kiper na platforme Telegram. Dodal, že vo viacerých častiach okresu Izmajil útok „poškodil sklady, výrobné budovy, poľnohospodárske stroje a vybavenie priemyselných podnikov“.

7:50 Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinské člny s vojakmi smerujúce k pobrežiu Krymu

Ruska armáda zničila v noci na pondelok v Čiernom mori štyri ukrajinské vojenské člny nesúce ukrajinských vojakov, ktoré smerovali k polostrovu Krym. Oznámilo to na sociálnej sieti Telegram ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„V noci na 4. septembra zničilo lietadlo námorného letectva Čiernomorskej flotily na severozápade Čierneho mora štyri vojenské rýchločlny americkej výroby typu Willard Sea Force ozbrojených síl Ukrajiny s vyloďovacími skupinami, ktoré mierili smerom k mysu Tarchankut na pobreží Krymu,“ uvádza ruský rezort obrany.

Pri podobnom útoku zničilo Rusko podľa svojich tvrdení štyri ukrajinské vojenské člny s až 50 vojakmi v Čiernom mori aj 30. augusta.

7:30 Rusko v noci útočilo na ukrajinský prístav Izmajil

Rusko podniklo v noci na pondelok vzdušný útok na jeden z ukrajinských prístavov, cez ktorý sa vyváža obilie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

K útoku prišlo len niekoľko hodín pred stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý chce oživiť dohodu o vývoze ukrajinského obilia cez čiernomorské prístavy.

Ukrajinské vzdušné sily vyzvali v noci na pondelok obyvateľov prístavného mesta Izmajil v ukrajinskej Odeskej oblasti, aby si našli úkryt. V Izmajle sa pritom nachádza jeden z dvoch hlavných prístavov na rieke Dunaj vyvážajúcich obilie. Miestne médiá tiež hlásili, že v oblasti bolo počuť výbuchy.

Vzdušné sily neskôr na sociálnej sieti Telegram uviedli, že na Odeskú oblasť mierilo niekoľko dronov, pričom presný počet zostrelených vzdušných cieľov a prípadných obetí zverejnia neskôr.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite