Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Priama reč Lucie Piussi: Zomrel Philip Roth

.lucia Piussi .stĺpčeky .priama reč Lucie Piussi

Zomrel americký spisovateľ Philip Roth. Podľa stávkových kancelárií bol už dlhé roky najhorúcejším kandidátom na Nobelovu cenu za literatúru. 

Priama reč Lucie Piussi: Zomrel Philip Roth Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tak už ju nezíska. Konštatujeme s mojím mužom a ja si predstavujem ten ironický úsmešok jeho alter ega Zuckermana, s ktorým by nad tou prehrou zaplakal. 

Philip Roth zažiaril ako „wunder kind“ v päťdesiatych rokoch, ako liberál z asimilovanej židovskej rodiny bol označený ortodoxnými za antisemitského spisovateľa, šokoval svet – alebo skôr prudérnu Ameriku – masturbačnou obsesiou svojho hrdinu v románe Portnoyov komplex, ukázal „sexuálnu revoltu 60. rokov“, napísal množstvo kníh, ktoré vychádzali pravidelne aj u nás, (ako potomok židov z východnej Európy podporoval preklady východoeurópskych spisovateľov do angličtiny) a mne, napriek všetkým tým známym titulom, ktoré som priebežne čítala,  žiari jasným svetlom jeho román z roku 2000 Ľudská škvrna. (The Human Stain). 

„Coleman je hrdina, od ktorého sa nebudete vedieť odtrhnúť, akoby v príbehu bola zhmotnená celá intenzita jedného naplno prežitého života.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite