Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Týždeň zbúraných bariér v liečbe rakoviny

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Začiatok augusta priniesol pozitívne správy v boji ľudstva proti rakovine. Dosiahli sme totiž míľniky na prahu diagnostiky, ako aj liečby.

Deep biotech Mira Gašpárka: Týždeň zbúraných bariér v liečbe rakoviny

onkologické ochorenia vyúsťujúce až do tvorby nádoru vznikajú prevažne vďaka náhode. Pri replikácii našej genetickej informácie dôjde k chybe, ktorá prelomí všetky kontrolné mechanizmy a voilà – nádor je na svete. Liečba nádorov často zahŕňa operácie, rádioterapiu a chemoterapiu. Chemoterapia, zrejme najčastejšia liečba, ale účinkuje plošne naprieč ľudským organizmom a okrem rakoviny napáda aj iné bunky, spôsobujúc známe nežiaduce účinky. 

Práve selektívna liečba nádoru zameraná len na rakovinové bunky bola dlhodobo predmetom výskumu a mnohých štúdií. Jedna z mnohých študovaných molekúl útočiacich len na bunky nádoru sa po 20 rokoch konečne prepracovala od zvieracích modelov k prvým pacientom v klinickom skúšaní. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite