Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Kruhové lži krúžiace okolo Laronde

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Ani tie najlepšie financované a najprominentnejšie biotechnologické startupy sa nevyhnú lžiam. Ako napríklad Laronde.

Deep biotech Mira Gašpárka: Kruhové lži krúžiace okolo Laronde

vedecká integrita je tým najzákladnejším predpokladom na to, aby sme v biotechnológiách mohli inovovať. Bez toho, aby sa vedci a inžinieri mohli spoľahnúť na pravosť dát, ktoré ich kolegovia produkujú, vývoj nových liekov či biologických produktov nie je možný. Ibaže nie vždy si vedci a inžinieri túto skutočnú integritu zachovajú. Lákadlami kariérneho postupu, akciových opcií či závratných platov sa často nechajú opantať aj špičkoví vedci. Napríklad ako Catherine Cifuentes-Rojas, seniorná vedkyňa vo veľkom a hrdom startupe Laronde.

Ide o firmu, ktorej víziou je vytvoriť takzvanú „mRNA 2.0” alebo – ako túto molekulu nazýva vedenie spoločnosti – takzvanú „nekonečnú RNA”. Laronde sa podujal riešiť jeden z najväčších problémov modernej mRNA technológie. Je ním jej nestabilita vedúca k zníženému množstvu liečivých proteínov produkovaných z mRNA molekúl v živých bunkách. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite