Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Asistent trénera Slovák o tom, ako ďalej so slovenským futbalom

.štefan Hríb .martin Mojžiš .šport .šport

Málokto má k nášmu vystúpeniu na ME povedať niečo viac, ako bývalý ofenzívny záložník, dnes asistent trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Samuel Slovák.

Asistent trénera Slovák o tom, ako ďalej so slovenským futbalom NICK ENGLAND/UEFA/GETTY IMAGES 23. jún 2021 Budapešť, Maďarsko: Plný štadión sleduje zápas medzi Portugalskom a Francúzskom, ktorý sa skončil remízou 2:2

aký je tvoj základný osobný pocit z týchto majstrovstiev Európy?

Je to veľmi dôležitá skúsenosť. Ide o najnáročnejší turnaj, aký sa dá v rámci kontinentu hrať. A je to vzácna skúsenosť. Hrá sa raz za štyri roky, tentoraz to dokonca trvalo päť rokov. Prvý zápas s Poľskom bol postavený na tom, aby sme dokázali eliminovať ich ofenzívnu silu s najlepším útočníkom na svete. A zároveň sme sa chceli pokúsiť dať im gól. Dali sme dva. Keďže sa táto taktika osvedčila, celkom logicky sme ju použili aj proti Švédom. Tam už tak dobre nefungovala, neboli sme až takí precízni v defenzíve a slabší sme boli aj v útoku. Tretí zápas bol proti oveľa silnejšiemu súperovi, ktorému išlo o všetko, a ten nám vôbec nevyšiel. Samozrejme, v tejto chvíli všetko vnímame cez vysokú prehru so Španielskom, ale netreba zabúdať na to, že sme porazili Poliakov, ktorí skončili v tabuľke za nami.

nejde len o tú vysokú prehru, ale aj o predvedenú hru. V priebehu zápasov so Švédskom a Španielskom sme si nevypracovali ani jednu šancu.

Nemali sme šance, súhlasím. Ale to je dané tým, že hrajú dve mužstvá. A aj súper niečo vie. Ak vie dobre brániť, tak sa môže stať, že si nevypracujeme nijaké šance. Treba si tiež uvedomiť, že slovenská reprezentácia v každom kolektívnom športe bude v konfrontáciach so súpermi zatiaľ častejšie „trpieť” ako si to len  „ofenzívne užívať”. Je to dané veľkosťou krajiny, systémom podpory športu, chybnou metodikou a ďalšími faktormi. Ale bez ohľadu na príčiny je to jednoducho fakt. V žiadnom kolektívnom športe nie sme v prvej svetovej desiatke – možno s výnimkou hokeja, ktorý hrá pätnásť krajín.

pri pohľade na naše mužstvo sa čoraz častejšie natíska otázka o jeho budúcnosti. Ako dlho dokážeme hrať bez výrazného omladenia?

Zatiaľ máme stále pár hráčov, ktorí hrajú v dobrých ligách. Niektorí z nich majú svoj vek, ale vek nehrá nijakú úlohu v tom, kto bude hrať. Buď je hráč dobrý, alebo je menej dobrý. A to rozhoduje, nie vek. My sme dnes v situácii, že naši najskúsenejší hráči najviac hrávajú vo svojich kluboch. Je preto úplne prirodzené, že hrajú aj v reprezentácii. Pevne veríme, že sa na nich napojí aj omladina a výraznejšie sa začne presadzovať v kluboch v zahraničí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite