Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Baťova škola – talentov stodola

.marian Jaslovský .boris Németh .spoločnosť .fenomén

Predstavte si, že keď máte 15 rokov, nastúpite do školy, ktorá je zároveň prácou, a je tu režim ako v kasárňach. Do neskorého popoludnia ťažko pracujete pri stroji a potom od šiestej do deviatej večer sedíte v škole a učíte sa. O pol desiatej je večierka. Ráno rozcvička. Ešte aj víkendy, teda voľný čas, máte organizované. Zarobíte slušné peniaze, ale nesmiete ich minúť.

Baťova škola – talentov stodola Boris Németh Jozef Andris

a potom, keď skončíte štyri roky tejto driny, s láskou na to spomínate ďalších vyše 60 rokov so svojimi spolužiakmi. Boli to roky, ktoré vám zmenili život a vďaka nim ste niečo dosiahli. Baťov školský systém doslova robil z chudobných detí strednú triedu.

Reč je o Baťovej škole práce v Baťovanoch, meste dnes známejšom ako Partizánske. My sa stretávame s jej absolventmi, ktorí držia spolu od čias štúdií. Najmladší má 91 rokov, najstarší 95. Na návštevu máme hneď tri dôvody: Nedávno sme si pripomenuli výročie úmrtia zakladateľa firmy Tomáša Baťu staršieho (1932), dňa 8. 8. 1938 sa datuje vznik mesta Partizánske a v roku 1992 sa obnovila činnosť Klubu absolventov Baťovej školy práce, na pôde ktorého sa stretávajú aj naši hrdinovia, ľudia, ktorí prekypujú vitalitou a optimizmom.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite