Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Žehra: Vírus ukázal náš dlh

.michal Oláh .spoločnosť .reportáž

Zakrátko po príjazde do karanténnej zóny zastavil našu sanitku posunkom ruky smutný muž s prosbou: „Mamu mi pred hodinou vzala záchranka do Košíc. Zavolajte im, či je v poriadku, nemám tam na nikoho číslo.“ V bielych skafandroch sme si nemotorne zapísali údaje o matke a prisľúbili pomoc.

Žehra: Vírus ukázal náš dlh BORIS NÉMETH

po zaparkovaní pri hlúčiku práve otestovaných miestnych obyvateľov bolo smutných príbehov počuť viacero. Pocity nespokojnosti, neistoty a obáv z budúcnosti striedala vďaka za zodpovedný prístup štátu, zdravotníkov a armádnych zložiek. Po pretestovaní celých komunít sú Žehra s nedávno otvorenými Bystranmi a Krompachmi asi „najbezpečnejšími“ zónami Slovenska. Testovaním tu prešli prakticky všetci obyvatelia. Prečo sa Žehre nedarilo vymaniť z karantény rovnako rýchlo ako ostatným komunitám? Pokiaľ Krompachy s Bystranmi počítali okolo dvadsať navrátilcov, do Žehry prišlo vyše dvesto „Angličanov“, ako ich zvyknú volať miestni ľudia. Vrátili sa tu k svojim ženám a deťom. Množstvo áut so žltými poznávacími značkami s volantom napravo zaparkovaných popri ceste je toho dôkazom. V celej osade má trvalý pobyt vyše 2 000 obyvateľov, žije ich tu však len 1 200. Zvyšok pracuje v anglickom Sheffielde alebo sa nezdržiava v mieste trvalého bydliska, čo je u Rómov bežné. Mnoho navrátilcov chce čo najskôr vycestovať späť do Anglicka. „Pozrite, ako tu žijeme,“ sťažuje sa jeden z nich, „takáto karanténa by ani pre zvieratká nebola dobrá“.

dobré správy zo Žehry

Čo zas najviac chýba miestnym ľuďom? „Jedlo, hygienu a šatstvo si nevieme kúpiť a chýba nám sloboda,“ ponosuje sa čerstvo otestovaný Matúš, muž po štyridsiatke. Býva v Žehre od narodenia, s družkou a deviatimi deťmi v neďalekom dome zo šedých neomietnutých kvádrov. Bez stálej práce je teraz odkázaný len na pravidelný príjem zo štátnych príspevkov spojených so starostlivosťou o potomkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite