Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Študent Milo Hasala: Verejný záujem nám veľa nehovorí

.milo Hasala .spoločnosť .téma

Každú novú generáciu definuje doba a prostredie, v ktorom dostáva priestor rozvíjať sa. Tú moju zásadným spôsobom ovplyvnili dva kľúčové faktory. Boli sme, ako vôbec prvá generácia, formovaní v krajine patriacej do civilizačného Západu a zároveň od narodenia zžitý so svetom internetu a sociálnych sietí. Postupne sa nám ukazuje, že vyrastanie so slobodou nie je tak bezstarostné, ako by sa mohlo zdať.

Študent Milo Hasala: Verejný záujem nám veľa nehovorí getty images Mladá generácia vyrastá v slobodnej krajine s možnosťami, aké predchádzajúce generácie nemali. Protikladom k otvoreným hraniciam je druh osobnej izolovanosti, ktorú priniesla virtuálna doba.

ak chceme správne pochopiť povahu mojej generácie, mali by sme opustiť zjednodušujúce stereotypy, akokoľvek lákavo pôsobia, a vnímať mladých ľudí v širšom kontexte doby. Totižto, naše mentálne nastavenie, vzorce zmýšľania, naše záujmy a zvyky precízne korešpondujú so spoločenskou klímou a s rodiacimi sa trendami. Ak si teda na základe toho chceme vytvoriť profil mladého človeka a pomenovať ho, myslime na to, že súčasne pomenovávame nielen jednu generáciu, ale s ňou, do istej miery, aj spoločnosť ako takú.

skutočne západná

Ak niečo odlišuje moju generáciu od tých predošlých, tak určite spoločensko-ekonomická situácia Slovenska. Vyrastáme v členskej krajine EÚ a NATO, pomerne bohatej a prosperujúcej, majúc tak akékoľvek možnosti, ktoré slobodný svet ponúka. Bolo nám od malička vštepované, že máme svoj život vo vlastných rukách a je len na nás, ako s ním naložíme. Od detstva vnímame zo sveta naokolo, že ak na sebe zapracujeme a budeme šikovní, dokážeme sa presadiť a budeme úspešní. S takýmito možnosťami a slobodomyseľným nastavením, bez strachu a obmedzení generácie pred nami nemali šancu vyrastať. Moju generáciu formoval moderný svet, ktorého súčasťou sa cítime a osvojili sme si aj princípy, na ktorých funguje. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite