Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stalinova východoeurópska únia

.martin Horička .spoločnosť .história

Socialistický blok sa snažil skopírovať integráciu západnej Európy a dať jej komunistický náter. Rada vzájomnej hospodárskej pomoci mala byť symbolom začiatku novej éry medzinárodného plánovania, skončila však ako symbol krachu socialistického systému.

Stalinova východoeurópska únia WIKIMEDIA COMMONS/FOTOTECA.IICCMER.RO 32. zasadnutie RVHP v Bukurešti v Rumunsku, ktoré prebiehalo 27. – 29. júna 1978.

po druhej svetovej vojne sa začala Európa postupne rozdeľovať na dva bloky. Základy toho západného tvorili liberálna demokracia a voľný trh, zatiaľ čo toho východného socializmus a ekonomické plánovanie. Svet sa rútil do novej vojny, tentoraz „studenej“, ktorá mala rozhodnúť o budúcej podobe medzinárodného poriadku. Západné demokracie si uvedomovali, že musia spolupracovať, aby zabránili šíreniu komunizmu a zabezpečili svoju prosperitu, rozhodli sa preto založiť medzinárodné organizácie, ktoré im mali umožniť ďalší slobodný rozvoj. Tak vznikla Organizácia pre európsku hospodársku spoluprácu (OEEC), NATO a napokon aj Európske spoločenstvo pre uhlie a oceľ, predchodca dnešnej Únie.

Na východnej strane kontinentu sa na tieto iniciatívy pozerali spočiatku s nevôľou, neskôr aj so závisťou. Lídri komunistických štátov sa však dohodli, že si založia vlastné medzinárodné organizácie, ktoré by tým západným konkurovali. V januári 1949 preto vznikla Rada vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP), ktorá zabezpečovala hospodársku spoluprácu medzi krajinami východného bloku a ktorej cieľom bola ich „socialistická“ ekonomická integrácia.

západ vs. východ 

Základným stavebným kameňom východného bloku boli spočiatku dvojstranné zmluvy. No pod vplyvom vývoja na Západe začali v Moskve svoju politiku prehodnocovať. Spojené štáty a ich spojenci budovali od konca druhej svetovej vojny svoj aliančný systém na princípoch multilateralizmu, ktorý oproti bilaterálnemu, dvojstrannému vzťahu ponúka demokratickejší rámec a po formálnej stránke poskytuje menším partnerom rovnocenný hlas v dôležitých otázkach.

Na multilaterálnych základoch vzniklo 4. apríla 1949 podpisom Severoatlantickej zmluvy NATO, ešte predtým v apríli 1948 OEEC a v apríli 1951 napokon aj Európske spoločenstvo pre uhlie a oceľ. Na východnej strane kontinentu pozorovali integráciu liberálnych demokracií s obavami, ale zároveň aj so záujmom, ktorý sa prejavil snahou o jej replikáciu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite