Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet v roku 2023 – Moskva, Kyjev a Washington

.marína Gálisová .spoločnosť .téma

Vývoj vo svete v roku 2023 nebol jednoduchý, ale zobraziť sa dá prosto. Stačí si predstaviť mapu a na nej miesta, ktoré podmienili gro udalostí: Moskva, Kyjev, Washington a siločiary medzi nimi.

Svet v roku 2023 – Moskva, Kyjev a Washington CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES 12. december 2023 Washington, USA: Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádzajú na tlačovú konferenciu.

moskva

Moskva, hlavné mesto Putinovho samoderžavia, má v rukách kľúče od globálnej rovnováhy – v tom zmysle, že je typicky jej narúšateľkou. Aktuálny útok na globálnu rovnováhu podnikol Vladimir Putin na základe pozorovaní správania Západu po konci studenej vojny. 

Nie preto, že by Západ Rusko ohrozoval, ako radi klamú Kremeľ aj jeho zahraniční prisluhovači, ale na základe presného opaku: toho, že Západ mylne pokladal súboj s ruským medveďom za vyriešený, spokojne si vybral mierovú dividendu, prestal s budovaním svojich armád a spoľahol sa, že Rusko sa demokratizuje, a potom, keď to nevyšlo, že biznisom s Ruskom zabezpečí jeho neochotu zaútočiť. Naivita voči Rusku sčasti trvá ešte po 24. februári 2022 a Moskva to využívala aj v roku 2023. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite