Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čavojská, Vašečka: Tieto voľby môžu rozhodnúť mladí

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Slovensko má nejasnú budúcnosť. Pri voľbách, ale nielen tam, o nej rozhodne aj to, aká mladá generácia tu vzniká a ako sa chopí iniciatívy. Problémom je však pesimizmus mladých, dá sa im s tým nejako pomôcť? Hovoríme s Michalom Vašečkom a Katarínou Čavojskou.

Čavojská, Vašečka: Tieto voľby môžu rozhodnúť mladí boris németh

jeden film nesie názov Táto krajina nie je pre starých. Zo Slovenska odchádzajú tisícky mladých ľudí za vzdelaním a prácou – je to znamenie, že táto naša krajina nie je pre mladých?

Michal Vašečka: To je ťažká otázka. Zvonku to pre mnohých vyzerá tak, že Slovenská republika v dnešnej podobe nereflektuje rýchlo sa meniace identity, potreby mladých ľudí a ich ašpirácie do budúcna. Ako vidieť aj z výskumov, krajina uviazla na plytčine 20. storočia, nevie byť krajinou 21. storočia, a to mladí ľudia vnímajú citlivo. Z ich pohľadu to nie je až tak o peniazoch, nedostatku šancí, vysokej nezamestnanosti. Táto generácia hľadí na nemateriálnu kvalitu života, a tá na Slovensku aj v porovnaní so susedmi nie je najvyššia – nuž, a ľudia ako vždy, aj v minulosti, hlasujú nohami.

katarína, vy ste sa zaoberali trendmi v hodnotení spoločnosti. Je to tak, že v roku 2023 sú mladí ľudia pesimistickejší ako predtým?

Katarína Čavojská: Áno, posledných pár rokov prispelo k nárastu pesimizmu, k poklesu očakávaní, že sa jedného dňa človek bude mať dobre. Časť mladých na to reaguje aj tým, že sa rozhodne odísť.

zažili sme pandémiu, ktorá obmedzila mladých v možnostiach štúdia, cestovania aj ďalších činností. A zažili sme vyše tri roky vlády, ktorá to v mnohom nezvláda. Hrajú v tom náraste pesimizmu rolu tieto dva faktory?

KČ: Určite áno. Nastalo silné generačné sklamanie u prvovoličov z posledných volieb, ktorí tiež mali isté očakávania. Pred troma rokmi tu boli výrazné hnutia, v ktorých boli zapojení mladí ľudia – protikorupčné pochody, Za slušné Slovensko. Týmito iniciatívami mladí ľudia žili, bol to silný apel na zmenu spoločnosti aj politickej atmosféry. Nádej, ktorú priniesli posledné parlamentné voľby, bola obrovská, a bolo to vidieť v našich dátach – odvtedy sledujeme už len jej pokles.MV: Ešte by som doplnil, vidieť to v porovnaní výskumov – jedného z roku 2021 pre NDI (Národný demokratický inštitút) a druhého, ktorý bude publikovaný v týchto dňoch. Ešte v roku 2021 mladí ľudia hodnotili vládu v SR pozitívnejšie ako seniori a čakali dobrú budúcnosť. Po dvoch rokoch sa zopakovali podobné otázky a zrazu je tam dramatický nárast pesimizmu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite