Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hans Zeiger: Ako odovzdať mladým idey a ideály

.hans Zeiger .spoločnosť .téma

Americké politické prostredie sa v posledných rokoch zdrsnilo. Je potrebné pýtať sa, ako to pôsobí na mladých ľudí a či im spoločnosť poskytuje mechanizmy, ako zdravo vnímať politiku a spoločnosť.

Hans Zeiger: Ako odovzdať mladým idey a ideály FOTO RICKY CARIOTI/THE WASHINGTON POST/GETTY IMAGES 27. február 2019 Germantown, USA: Učiteľ americkej histórie Philip E. Jackson na strednej škole Dr. Martina Luthera Kinga preberá na hodine so svojimi žiakmi históriu otroctva.

americký systém hodnotenia vzdelávacieho pokroku NAEP (National Assessment for Educational Progress) nedávno zverejnil najnovšie výsledky testovania tamojších ôsmakov: konkrétne počet bodov, ktorý dosiahli pri testoch z občianskej výchovy a dejepisu. Sú znepokojivé: len 13 percent žiakov ovláda učivo na požadovanej úrovni z dejepisu, len 22 z občianskej výchovy. Dáta z občianskej výchovy navyše vykazujú pokles v porovnaní s posledným hodnotením, prvý, ktorý bol zaznamenaný. Pokles úrovne vedomostí z amerických dejín sa začal už v roku 2014. Dejepis sa v rámci NAEP testuje od roku 1994, občianska výchova od roku 1998, testy prebiehajú každé štyri roky, takže sa nahromadilo dosť dát.

Na jednej strane nedokážeme efektívne učiť novú generáciu občiansku výchovu a dejepis, na druhej strane túto generáciu vystavujeme iným aspektom politického života, ktoré dvadsaťštyri hodín prechádzajú cez sociálne médiá. Takto, žiaľ, vidia mladí ľudia tie najhrubšie, najcynickejšie prvky americkej politiky. Ako majú tieto informácie spracovať? Potrebujú – presne ako my ostatní – pevný základ vo vedomí, kto sú. Ak ľudia vo vysoko pluralitnej spoločnosti nemajú spoločnú predstavu o určitých základných ideách a ideáloch, vzniká vážna hrozba rozpadu, fragmentácie. A znaky tohto rozpadu vidíme všade okolo seba.V USA sa v poslednej dobe vyzdvihujú predmety z okruhu STEM (prírodné vedy, technické predmety). Na tie sa kladie väčší dôraz ako na občiansku výchovu a dejepis.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite