Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexander Duleba: My sme s Ruskom vo vojne

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Voľakedy rozmýšľal o tom, ako pomôcť ruskej demokratickej opozícii. Neskôr prestal dúfať v možnosť demokracie v súčasnom Rusku a želal si aspoň toľko, aby nám dali pokoj. Dnes konštatuje, že nám pokoj nedali, a rozmýšľa, čo s tým. Alexander Duleba.

Alexander Duleba: My sme s Ruskom vo vojne sita/ap Putin vedel už minimálne od roku 2007, že rozpúta krvavú vojnu, aby ukojil svoje imperiálne chúťky. Prvé bolo na rane Gruzínsko, neskôr Krym, Donbas, Luhansk. Keďže Západ bol nečinný, rozhodol sa obsadiť celú Ukrajinu.

v auguste 1968 som mal tri roky. Ty si mal koľko?

Dva.

a vyrastal si kde?

V okrese Svidník.

takže aj keď sme to v podstate zažili, vlastne to poznáme len z rozprávania. Čo sa doma hovorilo o šesťdesiatom ôsmom?

Viem, že otec spomínal na udalosti v Prešove, neviem, či tam bol osobne, alebo mu o tom rozprávali. O tom, ako bol Prešov obsadzovaný, ako došlo k nejakým potýčkam, ako ľudia hádzali z balkónov tehly na vojenskú techniku. Hovoril aj, ako sa ruskí vojaci čudovali, že všade máme mestá – ešte aj dediny na východnom Slovensku vyzerali pre nich ako mestá. 

po prvotnom vzmachu, keď sa bojovalo o televíziu, rozhlas a boli plné námestia, prišla normalizácia, ľudia museli podpisovať vyhlásenia, že súhlasia s okupáciou, inak by ich vyhodili zo zamestnania. Hovorí sa, že dodnes si v mentalite nesieme to zlomenie sa. Je okupácia jedným z dôvodov, že máme stále problémy so základnými postojmi slobody a dôstojnosti?

Myslím, že je to jeden z dôvodov, prečo s tým má problém hlavne tá generácia, ktorá to zažila v dospelom veku, teda hovorím o starších ľuďoch. To, čo sa čiastočne odovzdáva z pokolenia na pokolenie, je pohľad na svet, v ktorom o nás rozhodujú silnejší. O nás bez nás, treba sa prispôsobiť. To je dosť prítomné v našej politickej kultúre. V 70. rokoch nastalo zlomenie pocitu, že si môžeme veci organizovať sami a inak. Tá trauma v nás, jednoducho, je.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite