Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Je jadrová fyzika kvantová?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .rozhovory .téma

Jeden z nás bol prekvapený, že jadrová fyzika je kvantová. Druhý bol prekvapený, že ten prvý je prekvapený. Chemické reakcie sú chémia, a to je kvantová mechanika. Jadrové reakcie sú jadrová fyzika, a to je tiež kvantová mechanika. Od počiatku sveta až dodnes.

Hríb, Mojžiš: Je jadrová fyzika kvantová? BETTMANN/GETTY IMAGES George Gamow – fyzik, ktorý po dvoch neúspešných pokusoch emigrovať aj so ženou zo Sovietskeho zväzu po mori na kajaku nakoniec emigroval štandardnejším spôsobom po súši.

keď som sa ťa pýtal, o čom by mal byť ďalší diel nášho seriálu o kvantovej fyzike, tak si mi povedal, že o jadrovej fyzike. A to sa týka kvantovej fyziky? 

Akože, či sa to týka kvantovej fyziky? Všetko na úrovni atómov a molekúl a menšej – s dôrazom na slovo menšej – sa správa podľa zákonov kvantovej fyziky. A keďže atómové jadrá sú menšie ako atómy, tak sa ich to určite týka. Aj keď uznávam, že tam by mohli platiť ešte nejaké iné zákony, odlišné od tých, ktoré ľudia objavili pri štúdiu atómov. Od hrúbky vlasu k veľkosti atómov je asi päť rádov a od veľkosti atómov k veľkosti jadier je tiež asi päť rádov. A keďže fyzika na úrovni vlasov je klasická a fyzika na úrovni atómov je kvantová, nebolo by až tak prekvapujúce, keby na úrovni jadier bola ešte nejaká iná. Ale nie je to tak. Platia tam rovnaké všeobecné zákony kvantovej fyziky ako pre atómy.

ale keď sme sa učili napríklad o jadrových reakciách prebiehajúcich v Slnku, tak nám hovorili, že pri tom obrovskom tlaku a teplote sa jadrá vodíka dostanú tak blízko k sebe, že už nemajú inú možnosť, len sa spojiť do väčšieho jadra. Kde je tam kvantová fyzika? Veď som nepoužil ani jedno slovo z kvantovej fyziky.

To je výborný príklad, čo si uviedol, pretože ak by v Slnku platila klasická mechanika, tak ten tlak a teplota by neboli dostatočné na spustenie jadrovej reakcie. Protóny majú elektrický náboj, a preto sa odpudzujú, pričom to odpudzovanie je tým silnejšie, čím bližšie k sebe sú. Ak sa majú dostať k sebe dostatočne blízko na to, aby prebehlo ich spojenie, tak musia mať obrovskú rýchlosť. Lenže ak sa urobí výpočet v rámci klasickej fyziky, tak rýchlosti protónov pri teplote v Slnku nie sú dostatočne vysoké. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite