Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Ako pán Feynman vymyslel vymyslený experiment

.štefan Hríb .martin Mojžiš .rozhovory .veda

Mnoho nefyzikov pozná kvantovú mechaniku cez jednoduchý myšlienkový experiment opísaný v jednej starej Feynmanovej prednáške. Ale nie všetci Feymanovým myšlienkam dostatočne rozumejú. Dobrý dôvod porozprávať sa o tom v rámci seriálu o kvantovej fyzike.

Hríb, Mojžiš: Ako pán Feynman vymyslel vymyslený experiment SCIENCE & SOCIETY PICTURE LIBRARY/SSPL/GETTY IMAGES Clinton Davisson a Lester Germer. Feynmanov dvojštrbinový experiment je zjednodušením ich experimentu.

toto je už piata lampa zo série venovanej kvantovej mechanike, pričom hlavnou postavou každej časti bol nejaký konkrétny fyzik. Ktorí to boli doteraz a kto to bude dnes?

Prví dvaja boli Max Planck a Albert Einstein. Jeden z nich prišiel s úplne revolučnou myšlienkou kvantovania energie, nech už to znamená čokoľvek, a druhý tú myšlienku významným spôsobom rozšíril. Tretí bol Niels Bohr, ktorý ideu kvantovania veľmi úspešne preniesol do fyziky atómov. Tým dosiahol výrazné, ale stále len čiastočné porozumenie atómom. Oveľa hlbšie porozumenie priniesla až kvantová mechanika, ktorú objavil štvrtý človek z našej série – Erwin Schrödinger (a nezávisle od neho Werner Heisenberg). No a dnes bude reč o Richardovi Feynmanovi – z dosť pofidérnych dôvodov.

prečo pofidérnych? 

Pretože aj keď Feynman urobil v rámci kvantovej teórie veľmi veľa a dostal za to Nobelovu cenu, my ho tu budeme spomínať v súvislosti s niečím, čo je v porovnaní s jeho naozajstnými objavmi úplná prkotina.

počkaj, ideme predsa hovoriť o takzvanom dvojštrbinovom experimente, a ten bol v ankete nejakého vedeckého časopisu vyhlásený za najkrajší vedecký experiment v histórii.

Ale ja s tým hodnotením absolútne nesúhlasím. V prvom rade preto, lebo to v skutočnosti nebol nijaký experiment. Bol to takzvaný myšlienkový experiment, čiže niečo, čo si len predstavujeme. Richard Feynman použil tento experiment v jednej svojej prednáške ako príklad, na ktorom vysvetlil základy kvantovej mechaniky – a tým ho veľmi spopularizoval. Ak toto ľudia hodnotia ako najkrajší experiment, tak podľa mňa nevedia, o čom hovoria.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite