Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hríb, Mojžiš: Ako pán Planck nechcene objavil kvantovú fyziku

.štefan Hríb .martin Mojžiš .rozhovory .rozhovor

Kvantová fyzika je exotickou a vzrušujúcou témou pre filozofov, autorov aj čitateľov sci-fi literatúry, aj pre všelikoho iného. Pre mnohých z nich by asi bolo prekvapením zistenie, že k objavu kvantovej fyziky viedlo skúmanie takej zdanlivo nudnej veci, akou je svetlo lampy.

Hríb, Mojžiš: Ako pán Planck nechcene objavil kvantovú fyziku Boris Németh Planck skúmal, ako závisí žiarenie idúce zo zdroja od teploty tohto zdroja, aká je intenzita jednotlivých farieb, respektíve aká je intenzita žiarenia jednotlivých vlnových dĺžok.

ak by sme v sérii rozhovorov o kvantovej fyzike chceli ísť podľa najväčších mien, ktoré mená by boli prvé?

Určite Max Planck a Albert Einstein.

prečo práve títo dvaja?

Lebo nimi sa to celé začalo. Planck v roku 1900 a Einstein v roku 1905 publikovali dva články, ktoré sú všeobecne považované za zrod kvantovej fyziky, aj keď to ešte nebola kvantová mechanika. Obidvaja dostali za tieto články Nobelove ceny. Einstein by bol aj bez tohto článku najznámejším fyzikom všetkých čias, teda možno okrem Newtona. Planck by asi nebol až taký známy, ale stále by to bol veľký a významný fyzik. 

čoho sa týkal ten Planckov článok?

Týkal sa takzvaného tepelného žiarenia, čiže toho, ako vyžarujú veci, ktoré majú nejakú konkrétnu teplotu. V čase, keď na to Planck prišiel, nikto nevedel, ako presne tepelné žiarenie vyzerá. Prišiel na to tak, že to v podstate uhádol. A keď chcel pochopiť, prečo to uhádol správne, tak dospel k tomu, že to vie pochopiť len za jedného nepochopiteľného predpokladu. A ten predpoklad sa ukázal byť základom celej kvantovej teórie.

čiže on nešiel skúmať kvantové javy?

Nie, lebo o žiadnych kvantových javoch sa vtedy nevedelo. Neskúmal molekuly, atómy ani elementárne častice, pretože atómy a molekuly boli v tom čase len hypotézou, ktorá sa netešila nijakému všeobecnému uznaniu, a z elementárnych častíc bol známy len elektrón, o ktorom sa toho vedelo len dosť málo. Planck prišiel ku kvantovej fyzike tak, že skúmal, ako vyzerá svetlo, ktoré ide zo sviečky alebo z lampy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite