Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prokurátor Šanta: Garantujem, že NAKA vyšetruje v súlade so zákonom

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Boj o unesený štát zjavne vrcholí. Ako v ňom pôsobia inštitúcie ako polícia, NAKA či špeciálna prokuratúra? Ako to celé dopadne? Hovorí Ján Šanta z Úradu špeciálnej prokuratúry.

Prokurátor Šanta: Garantujem, že NAKA vyšetruje v súlade so zákonom Boris Németh

ako sa vám znáša to, že prácu vysoko exponovaných inštitúcií ako NAKA či ÚŠP niektorí politici strašným spôsobom kritizujú?

Z roka na rok je to intenzívnejšie, ale zvykli sme si na to a mňa ani kolegov nerušia  takéto vplyvy. Nereagujeme zbytočne. Ak treba zareagovať, reagujeme konštruktívne, ale hlavne si robíme poctivo, zodpovedne, objektívne, zákonne našu prácu.

keby tu sedel predstaviteľ dotknutej opozície, tak by povedal, že Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý vedie Daniel Lipšic a kde ste vy a vaši ľudia, sa zneužíva na politické ciele. Čo by ste mu odpovedali?

Že vôbec tomuto pojmu nerozumiem. Neviem si predstaviť, ako sa dá naša inštitúcia, konkrétne prokurátor u nás, zneužiť na politické alebo akékoľvek iné ciele a vôbec zneužiť.

oni hovoria, že je to organizovaná skupina na špeciálnej prokuratúre, na NAKA a Špecializovanom trestnom súde. Menujú aj niektorých ľudí, ktorí spolupracujú na tom, aby poškodili opozícii.

Je to povrchné vyjadrenie, absolútne irelevantné. Našu príslušnosť určuje §14 Trestného poriadku. Zákon presne určuje, čo je v našej pôsobnosti, počnúc úkladnými vraždami cez korupčné trestné činy,  postih zločineckých skupín, postih najzávažnejšej ekonomickej trestnej činnosti. Naša práca je zákonom prísne limitovaná.

je to tak aj v iných krajinách, že tí, ktorí sa bránia, používajú takéto prostriedky? Také obvinenia?

Predpokladám, že je to všade podobné. Videli sme zábery z USA, z útoku na Kapitol. Aj tam sa dali vyčítať podobné útoky na orgány činné v trestnom konaní a možno aj na súdy. Hlavne sa tým nemôžeme dať vyrušiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite