Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

My sme les — Živá reťaz solidarity so slovenskou prírodou

.redakcia .spoločnosť

Ministerstvo životného prostredia plánuje hromadné prepúšťanie, spolu je ohrozených až 250 miest.

My sme les — Živá reťaz solidarity so slovenskou prírodou

v Tatranskej Lomnici občania dnes vytvorili pred Správou Tatranského národného parku Živú reťaz. Vyjadrili podporu zamestnancom Národných parkov, Chránených krajinných oblastí a Správe slovenských jaskýň ohrozených prepúšťaním. Ministerstvo životného prostredia plánuje v týchto organizáciách hromadné prepúšťanie, spolu je podľa žiadostí o návrhy personálnych škrtov, ktoré dostali mailom ich riaditelia, ohrozených až 250 miest.

„Plánované prepúšťanie je už útokom na samotné základy týchto organizácií, ktoré sú dnes oproti podobným inštitúciám v zahraničí násobne poddimenzované. Napríklad len v susednom poľskom Tatranskom národnom parku pracuje v prepočte trikrát viac zamestnancov na 1000 hektárov spravovaného územia. Ako chceme chrániť prírodu, poskytovať dobré služby a infraštruktúru a byť konkurencieschopní, ak oslabujeme už tak poddimenzované národné parky a správy chránených území?“, uviedol Marek Kuchta z iniciatívy My sme les, ktorá protestnú akciu organizovala.

Prepúštanie taktiež môže spôsobiť, že nebudú vydávané kvalitné stanoviská k povoľovaniu stavieb v národných parkoch, ich ochrannom pásme a širokom kompetenčnom území: „Ak tieto stanoviská nebudú dobre odôvodnené, čo sa vďaka nedostatku personálu kvôli prepúšťaniu môže stať, hrozia nám ďalšie Demänovské doliny. Nie som si istý, či toto je cieľom ministra Tarabu. Dúfam, že nie, aj keď istý si nie som,“ dodal Kuchta.

 Iniciatíva My sme les

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite