Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalý veľvyslanec György Varga: Fico je menej opatrný ako Orbán

.marína Gálisová .rozhovory .téma

György Varga, bývalý veľvyslanec Maďarska v Prahe, sa vyzná v stredoeurópskej realite minulých i dnešných dní. Poprosili sme ho o zhodnotenie postupu Viktora Orbána, porovnanie s krokmi Roberta Fica. Je Slovensko na pokraji vypadnutia zo západných štruktúr?

Bývalý veľvyslanec György Varga: Fico je menej opatrný ako Orbán NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO /GETTY IMAGES 26. október 2023 Brusel, Belgicko: Viktor Orbán prichádza na samit EÚ, kde lídri preberali aktuálne geopolitické témy. Jeho vyhlásenie, že je hrdý na vzťah s Putinom a že chce urobiť všetko pre mier, nikoho neprekvapilo.

keď sme spolu hovorili naposledy, bolo to pomerne krátko po štvrtom volebnom víťazstve Viktora Orbána. Čo od týchto volieb urobil, čo ešte zabral, obsadil?

Viktor Orbán odvtedy v podstate nič nové neobsadil, pretože hlavne od roku 2014 sa mu podarilo obsadiť prakticky všetko. Vtedy ako svoj prvý krok zmenili mediálny zákon, potom zmenili volebný zákon, prijali novú ústavu a od roku 2014 postupne vymenili celý Ústavný súd. Najskôr Ústavný súd rozriedili, teda zvýšili počet ústavných sudcov, aby mohli mať medzi nimi prevahu, a potom, ako postupne vypršal mandát ďalším ústavným sudcom, tak na ich miesta dali svojich ľudí. To bol ich postup. Kľúčové je, že oni majú v parlamente stále dvojtretinovú väčšinu. 

Ale od posledných volieb žiadna dramatická zmena nenastala, pretože držia pod kontrolou v podstate všetko. Skôr vidieť, že orbánovcom narástli problémy, pretože sa dostali do sporu s Európskou komisiou po tom, čo bol zavedený nový spôsob akéhosi účtovania so štátmi, ktoré si nectia základné pravidlá a hodnoty EÚ ohľadne ľudských práv. Začínajú sa im teda kopiť problémy, jednak v prístupe k európskym peniazom, čo je veľká strata, ďalej úplne „zvorali“ reakciu na pandémiu a aj na infláciu – toto bolo u nás ešte menej zvládnuté ako v Česku či na Slovensku.

ak sa maďarskej vláde hromadia problémy, vyvoláva to aj nespokojnosť maďarských občanov?

Zrejme aj áno, lebo Maďarsko cíti ekonomické ťažkosti, ale opozícia to nie je schopná zúročiť, nie je na to schopná zareagovať, prípadne reaguje neadekvátnym spôsobom. Takže hoci má vláda konečne nejaké problémy, tie problémy im nespôsobuje organizovaná opozícia, tá totiž ako celok nie je relevantná. Možno nejakí jej aktéri sú relevantní, ale ako celok opozícia nie je akcieschopná, a to určite nie iba vinou tohto režimu, ktorý vytvoril také obmedzujúce rámce politického pôsobenia, aké vytvoril.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite