Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezpečnostný špecialista Edward Lucas: Vzoprite sa putinizácii Slovenska

.marína Gálisová .rozhovory .téma

S Edwardom Lucasom sa dobre hovorí aj o chmúrnych témach: jeho skúsenosti zo žurnalistiky aj z politiky inšpirujú, jeho suchý britský humor nadľahčí bez bagatelizovania. Čo si Edward Lucas myslí o Ficovi, o vyhliadkach Slovenska a o občianskej neposlušnosti, ku ktorej možno dôjdeme?

Bezpečnostný špecialista Edward Lucas: Vzoprite sa putinizácii Slovenska JOHN RUSSEL

sledujete, Edward, v týchto mesiacoch po parlamentných voľbách, dianie na Slovensku?

Áno, sledujem ho – úprimne, s istým zdesením.

určite preto, že vidíte, čo robí Robert Fico. Pokúša sa spraviť zo Slovenska krajinu, v ktorej neplatí vláda zákona, pokúša sa ovládnuť médiá. A smerom do zahraničia sa prezentuje vyjadreniami, ktoré sú doslova ako z Putinovej veľkej knihy o propagande – tvrdí, že Západ chce, aby sa na Ukrajine zabíjali Slovania, že Západ chce zničiť Rusko a že Západ zbytočne démonizuje Putina. To je strašné, nie?

Áno, bezvýhradný súhlas, je to strašné.

ale to dianie nie je určite samoúčelné a treba si pri tom všetkom položiť otázku, čo tým Robert Fico sleduje. Sú vážne obavy, že terajší predseda slovenskej vlády sa pokúša dostať Slovensko preč zo západných štruktúr. Z Európskej únie, zo Severoatlantickej aliancie. Je to, samozrejme, na diskusiu, či to urobí a či je to vôbec uskutočniteľné – aký je váš názor? Mohlo by sa mu niečo také podariť? 

Určite by to nebolo jednoduché, ale určite by to bolo možné. A prečo si to myslím? Pre momentálny stav týchto štruktúr, ktorý je v zásade oslabený. Keď sa pred rokmi pokúšal Vladimír Mečiar ťahať Slovensko smerom na Východ, videli sme, že sama Európska únia a sama Severoatlantická aliancia sa spojili so slovenskou občianskou spoločnosťou a vytvorili voči tomuto mečiarovskému ťahu silný protitlak. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite