Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociológ Michal Vašečka: Podarilo sa stvoriť monštrum

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Ničia sociálne siete pravdu? Ako ich zneužívajú politici? Prečo sa na Facebooku odohráva najviac hrubých hádok? Nemali by sme sa od tohto „matrixu“ odstrihnúť? Odpovedá sociológ Michal Vašečka.

Sociológ Michal Vašečka: Podarilo sa stvoriť monštrum boris németh

slovenský premiér vyhlásil, že ide bojovať do Paríža za to, aby naši chlapci nemuseli ísť na Ukrajinu – bolo to absurdné tvrdenie namierené proti Západu, proti našim spojencom, ale u nás sa z toho stala téma sociálnych sietí. Pamätáš si, že by sa za posledných tridsať rokov takto intenzívne ovplyvňovala verejnosť proti slobodnému svetu? 

Za posledných tridsať rokov nie, ale pamätám si to spred novembra 1989. Brojenie proti Západu malo systematizovanú podobu v Pravde a my sme presne vedeli, čo čítať a čo nie. V Roháči boli na prvých dvoch stranách ako povinná jazda politické karikatúry USA či Izraela, tie sa zobrazovali ako krajiny, ktoré nám škodia. A aby som bol úplne presný, tak tesne pred začiatkom vojny na Ukrajine, keď sa vo februári 2022 schvaľovala zmluva s USA, tak to tiež dosiahlo tieto hodnoty. Vnímali sme to ako uletené obdobie – lebo tento typ mobilizácie dezinformácií na sieťach je nebývalý a nikdy sa nedá udržať dlhodobo. A dnes to už presiahlo aj ten február 2022.

premiér povedal občanom, že sa ide udiať niečo strašné a že aj keby mal stratiť premiérske kreslo, bude sa biť, aby ich deti nemuseli ísť bojovať na front na Ukrajinu. Čo toto vyvolá na Slovensku? 

Povedzme si hneď na začiatku, že to, čo vypustil Robert Fico, je dezinformácia. Nikto nepočíta s tým, že akíkoľvek Slováci majú ísť bojovať na Ukrajinu alebo že by vôbec niekto z členských krajín NATO mal ísť bojovať. Je to nezmysel, hoax, dezinformácia, ale vypustená za určitým účelom a ani nie smiešna, lebo vieme, čo to urobí s polovicou populácie. Obrovské množstvo ľudí totiž nemá kritické myslenie. Niektorí ľudia si možno pomyslia, že to nie je celá pravda, ale že tá je niekde uprostred. Iní to vezmú ako bernú mincu, lebo keď autorita niečo povie, tak počúvajú a nevyhodnocujú pravdivosť a nepravdivosť toho, čo odznelo. A zase mnohí ľudia majú takú poruchu, že si myslia, že sa svet točí okolo nich a ich úloha v dejinách je významná. 

16. január 2024, Budapešť: Robert Fico počas druhej oficiálnej cesty do Maďarska. Všetko, čo robí, smeruje k tomu, aby boli on aj Orbán pripravení na čas, keď Rusko vyhrá. Na Facebooku si v popularite drží prvenstvo.janos kummer/getty images16. január 2024, Budapešť: Robert Fico počas druhej oficiálnej cesty do Maďarska. Všetko, čo robí, smeruje k tomu, aby boli on aj Orbán pripravení na čas, keď Rusko vyhrá. Na Facebooku si v popularite drží prvenstvo.

Sčítajme tieto skupiny a uvidíme to, čo vidieť na Slovensku: že zhruba štvrtina populácie je veľmi vážne chytená dezinformáciami a ďalší sú v niektorých konkrétnych prípadoch ochotní veriť niektorej dezinformácii. Výskum Sociologického ústavu SAV teraz ukázal, že aspoň jednej ťažkej dezinformácii na tému pandémie na Slovensku verí nejakých 56 percent obyvateľstva a všetkým trom ťažkým dezinformáciám o pandémii verí asi 30 percent. To isté pri Ukrajine: všetkým dezinformáciám o Ukrajine verí zhruba 25 percent ľudí, aspoň jednej dezinformácii nejakých 50 percent obyvateľstva. Robert Fico cieli na týchto ľudí a snaží sa v nich prebudiť najnižšie pudy, aby s tými ľuďmi mohol ďalej pracovať.

koalícia chce, aby prešla novela Trestného zákona kvôli beztrestnosti ľudí, ktorí sú jej blízki, a tak je schopná všeličo obetovať. Keby nastala dilema, či chceme členstvo v EÚ a NATO, alebo škodlivú novelu Trestného zákona, dnes by už asi prevážila túžba koalície po beztrestnosti. Uvažujem, prečo Robert Fico práve teraz tak strašne hucká verejnosť proti Západu, a myslím si, že sa pripravuje na takúto možnosť: obviní „zlý Západ“, lebo ten nám chce zobrať eurofondy a „ťahá nás do svetovej vojny“, a časom navrhne referendum, či chceme byť v EÚ a v NATO. Podľa mňa toto je zmysel jeho vyjadrení – a podľa teba? 

Podľa mňa sa ešte stále zrážajú dva naratívy. Ten jeden je naratív, ktorý tu platil roky a je typický pre Slovensko, ktoré sa cíti byť malým štátom – a to už ani nie je pravda, ale dôležité je vnímanie reality. Ten naratív hovorí o malej krajine, ktorá ak chce prežiť, musí byť so všetkými zadobre: aj s Washingtonom, aj s Moskvou, aj s Belehradom, aj so Záhrebom – čo sa málokomu darí, ale nám sa to roky darilo. Je to nemastné-neslané, krajina potom nie je ničí nepriateľ, ale nik ju ani nevníma ako ktovieakého spojenca. No ľudia ako Robert Fico vedeli plávať v týchto mútnych vodách a v Hlase aj v Smere sú stále ľudia, ktorí si myslia, že budeme priatelia Ruska, ale budeme aj brať eurofondy. Lenže to sa teraz mení a Robert Fico všetko vsadil na jednu kartu: že vojna na Ukrajine sa buď ukončí problematickým mierom, alebo Rusko vyhrá. Všetko, čo robí, smeruje k tomu, aby boli on aj Orbán pripravení na ten čas, keď Rusko vyhrá. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite