Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grigorij Mesežnikov: Navaľného smrť dokazuje, že Rusko ovládli zločinci

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Vo väzení zomrel odporca Putinovho režimu, pôvodne opozičný politik Alexej Navaľnyj. Svet je v šoku, prívrženci demokracie v Rusku smútia, ale je ich málo – a čo s nimi režim urobí? Má Rusko vôbec nejakú šancu na zmenu k lepšiemu? Pre .týždeň o tom hovorí Grigorij Mesežnikov.

Grigorij Mesežnikov: Navaľného smrť dokazuje, že Rusko ovládli zločinci ARTEM PRIACHIN/SOPA/LIGHT ROCKET/GETTY IMAGES 16. február 2024 Petrohrad, Rusko: Ľudia kladú kvety k pamätníku obetiam politických represií na nábreží rieky Neva na pamiatku lídra ruskej opozície Alexeja Nava�ľného.

vo väzení zomrel Alexej Navaľnyj. Ako čítať tieto správy? Čo jeho smrť znamená pre ďalší vývoj v Rusku?

Krátko po oznámení úmrtia sa nevedelo nič určitejšie, ale jedno bolo jasné dávno: Alexej Navaľnyj bol doslova v pazúroch represívneho režimu. Deň pred správami o jeho úmrtí ho niektorí videli na videu, kde podával nejaké odvolania na súd, a podľa týchto svedkov na tom videu pôsobil zdravo. Lenže my nevieme, v akom stave v skutočnosti bol. Mohol vyzerať ako zdravý človek, ale bol to človek, ktorého už raz otrávili, pokúsili sa ho zabiť jedom a myslím si, že už vtedy bol zázrak, že ho nemeckí lekári zachránili. A bolo to skutočne o vlások, lebo ruskí vrahovia ho nechceli vydať do Nemecka, chceli už vtedy, aby zomrel, a tiež sa obávali, že nemeckí lekári zistia, čím presne bol otrávený.

nemeckí lekári naozaj zistili, čím bol otrávený.

Áno. A navyše on vtedy v Nemecku odhalil svojich vrahov. Spolu s Christom Grozevom z Bellingcatu odhalili ľudí, ktorí ho chceli zabiť, a Alexej Navaľnyj s jedným z tých vrahov aj telefonoval. Ale potom urobil jednu vec – vrátil sa do Ruska.

možno tá otázka vyznie tvrdo, ale bola to chyba – ten Navaľného návrat do Ruska?

Ja som, samozrejme, ten posledný, ktorý by chcel Alexejovi Navaľnému niečo vyčítať. Nebol som na jeho mieste, neviem, čo všetko zažil, ale vrátil sa do Ruska s predsavzatím niečo urobiť a asi podcenil situáciu. Podcenil, že už keď ho raz takmer zabili, bolo veľké riziko, že sa znovu stane terčom prenasledovania. A stalo sa. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite