Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Profi matka novorodencov Biksadská: Častým problémom bábätiek je vrodená drogová závislosť prenesená z biologických matiek

.michal Oláh .rozhovory

Akým manželským krízam musí čeliť ako profesionálny rodič, ako táto práca poznačila jej biologické deti, ktoré momenty práce jej dávajú zmysel a prečo sa najradšej stará o novorodencov? Profesionálna matka a sociálna pracovníčka Katarína Biksadská hovorí o svojej desaťročnej životnej skúsenosti, počas ktorej jej prešlo domácnosťou tridsať bratislavských detí drogovo závislých matiek.

Profi matka novorodencov Biksadská: Častým problémom bábätiek je vrodená drogová závislosť prenesená z biologických matiek Boris Németh

 v rozhovore sa dočítate aj:

  • ako dlho zostávajú deti v jej starostlivosti
  • podarilo sa jej vyriešiť manželskú krízu
  • prečo musela na rok prerušiť prácu profi matky
  • s ktorými deťmi sa lúči najťažšie 

koľko detí prešlo vašimi rukami počas desiatich rokov práce profi matky a ako dlho u vás deti priemerne zostávajú, pokiaľ idú do adopcie? 

Chlapček, o ktorého sa momentálne starám, je tridsiaty. Všetky deti boli z Bratislavy. Väčšina detí boli novorodenci, ale mala som už aj trojročné dievčatko a päťročného chlapca. Ostávajú u mňa spravidla do pol roka, kým sa nenájde vhodná rodina na osvojenie.  

v akom zdravotnom stave k vám prichádzajú tieto deti potom, ako sa ich vzdajú biologické matky?   

Častým problémom detí je vrodená drogová závislosť prenesená z biologických matiek. Dieťa závislej matky je spravidla dráždivé, kričí, nedá sa v bežnom čase upokojiť, má zažívacie problémy, alebo je spavé. Matky sú závislé najčastejšie na alkohole, extáze, pervitíne, heroíne alebo počas tehotenstva fajčia. Niekedy sa u matiek ukáže rozborom krvi viac drog, ako si dokážeme predstaviť.

ako dlho trvá novorodencom, kým následky závislosti biologickej matky vymiznú?  

Občas len štyri mesiace, inokedy viac ako šesť. Niekedy tie problémy ustúpia samé, ale mala som aj dieťa, ktoré potrebovalo lieky na stlmenie príznakov. Ku mne sa dostávajú deti z bratislavských nemocníc. No ich jediným problémom nie je len vrodená závislosť, niektoré deti prichádzajú so zlomeninami pri pôrode, ochoreniami srdca alebo inými vrodenými poruchami.

ako vyzerá Váš bežný deň profi matky? 

Môj deň začína väčšinou hekticky. Vstávam skoro ráno a končím neskoro v noci. Čím je dieťa menšie, tým je to náročnejšie, pretože s ním musím byť aj v noci. Najviac energie treba mať prirodzene na novorodencov. Ak dieťatko papá každé dve až tri hodiny, treba mu odgrgnúť a prebaliť ho, uspať, vlastne nespíte celú noc. 

Problémom je, že je nás profi rodičov na Slovensku veľmi málo, preto nás neustále treba a stále máme deti v starostlivosti. Je to práca na dvadsaťštyri hodín denne, obeta osobného života, skôr poslanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite