Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Psychiater Patarák: Láska alebo hriech?

.martin Mojžiš .rozhovory .téma

Je prednostom psychiatrickej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, prezidentom Slovenskej psychiatrickej spoločnosti a členom Slovenskej sexuologickej spoločnosti. Okrem toho je praktizujúci katolík. Nás tentoraz zaujímalo najmä to druhé. Michal Patarák.

Psychiater Patarák: Láska alebo hriech? BORIS NÉMETH

krátko pred Vianocami vydalo Dikastérium (predtým Kongregácia) pre náuku viery pápežom schválené vyhlásenie o možnosti požehnávať homosexuálne páry. Čo to znamená? A teraz sa nepýtam psychiatra zaoberajúceho sa ľudskou sexualitou, pýtam sa jedného katolíckeho laika, lebo ma zaujíma jeho názor. 

Podľa mňa – a všetko to bude len podľa mňa, pretože dokážem hovoriť len zo svojho subjektívneho pohľadu – má tento dokument pozitívnu hodnotu pre všetkých katolíkov. Je veľmi silným a jasným signálom, že aj páry, ktoré nie sú uznané cirkvou, môžu byť požehnané kňazom v sakrálnom priestore. Doteraz tieto páry neboli explicitne označené ako čosi, čo môže byť reprezentantom katolíckej cirkvi požehnané. Skôr sa pri nich spomínal hriech a zotrvávanie v hriechu alebo hriešnom, nelegitímnom zväzku. Naraz sa objaví dokument, ktorý má, pravda, svoje kontexty, že aj takéto páry možno požehnávať. To neznamená udelenie sviatosti, v žiadnom prípade sa to nerovná manželstvu, ale ak si dvaja ľudia spojení zväzkom lásky vyprosujú Božiu pomoc, môže im byť cirkvou dopriata formou požehnania. Práve to poskytnutie pomoci sa mi na tom mimoriadne páči. Je to dôležitý krok cirkvi smerom k týmto párom, teda špecificky významný práve pre nich, a zároveň je to, ako som už povedal, veľmi dôležité posolstvo pre všetkých katolíkov. 

pričom vôbec nie je jasné, či bude toto univerzálne posolstvo katolíkmi univerzálne prijaté. Ja by som dokonca očakával, že toto pápežské rozhodnutie vyvolá v cirkvi neprimerane vášnivú diskusiu. Mýlim sa? 

Ja tiež očakávam ambivalentné reakcie. Teda, vlastne ani nemusíme hovoriť o očakávaniach, pretože rozpory sa už stihli prejaviť. Už sme počuli všelijaké vyhlásenia a vysvetľovania, ako sa to celé má chápať, až po také detaily, koľko sekúnd by to požehnanie malo trvať. Ako keby krátkosť požehnania mala relativizovať alebo minimalizovať váhu tohto aktu. A, samozrejme, narazí to na rôzne regionálne špecifiká, napríklad v niektorých afrických krajinách je homosexualita ešte stále trestným činom, takže vzniká otázka praktickej aplikovateľnosti požehnávania párov rovnakého pohlavia. Máte pravdu, budú okolo toho veľké vášne. Ale ja dúfam, že to autori toho dokumentu ustoja. A najmä, že to ustojí duch toho dokumentu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite