Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexander Duleba: Pomoc Ukrajine treba nastaviť inak

.marína Gálisová .rozhovory .téma

V roku 2023 podnikla Ukrajina protiofenzívu, ktorá nenaplnila nádeje. Znamená to, že Ukrajina je slabšia a Rusko posilnilo? Alebo je to inak a netreba podliehať porazeneckým náladám? Na úvod roka 2024 prinášame rozhovor so zahraničnopolitickým analytikom Alexandrom Dulebom.

Alexander Duleba: Pomoc Ukrajine treba nastaviť inak ALEX WONG/GETTY IMAGES 12. december 2023 Washington, USA: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návšteve v Bielom dome, kde rokoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom o ďalšej pomoci pre Ukrajinu.

ako je na tom Rusko? Hoci nemáme presné dáta o jeho ekonomickej situácii v minulom roku, keďže Rusi nedodali všetky ekonomické dáta, Moskva tvrdí, že sankcie jej neuškodili. Putin prežil vzburu Prigožina a bude kandidovať na prezidenta; opozícia sa zdá byť zdecimovaná. Tento obraz poukazuje skôr na konsolidáciu Ruska. Zodpovedá to skutočnosti?

Nie, nejde o konsolidáciu. Najskôr k ekonomike: je síce pravda, že isté dáta sa nezverejňujú, ale nejaké informácie tu predsa len sú. Šéfka centrálnej ruskej banky dáva pravidelné interview, vyjadruje sa aj minister financií, takže si môžeme urobiť aký-taký obraz o stave ruskej ekonomiky: a tá sa nezlepšuje. Sankcie majú svoje dopady a tie budú čím ďalej, tým väčšie. Najviac to vidieť na inflácii. Tá je obrovská a je spôsobená predovšetkým nedostatkom západného tovaru, ktorý chýba na trhu; a vôbec, sankcie pokrývajú naozaj veľkú škálu komodít, týka sa to napr. automobilov, liekov, ale aj potravín a podobne. Odhadovaná inflácia, najmä pokiaľ ide o potraviny, je skutočne vysoká. Na konci roku 2023 napríklad zmizli z predajní vajíčka...

toto riešil aj Putin počas jeho kola otázok a odpovedí v televízii...

Áno, a plus, sú tu odhady ekonómov sledujúcich vývoj cien: nimi odhadovaná inflácia sa v prípade potravín pohybuje medzi 20 až 40 percent. Rusko v žiadnom prípade nebohatne, hoci podľa oficiálnych vyjadrení by mal byť rast HDP v tomto roku v porovnaní s rokom 2022 zhruba 3 percentá. Samozrejme, tento rast je spôsobený najmä obrovskými výdajmi na zbrojenie a výrobu zbraní. Boli totiž zverejnené základné rámce ruského štátneho rozpočtu na tri roky, ako sa to v Rusku vždy robí; je teda možné utvoriť si istú predstavu o situácii.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite