Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jeff Gedmin: Demokracia je proces, nie izolovaná udalosť

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Bude svet v novom roku taký, ako sa obávame? Jeff Gedmin mal vlaňajšok plný nečakaných zvratov, presťahoval sa z USA do Prahy, prevzal vedenie Rádia Slobodná Európa v najturbulentnejšom období od studenej vojny, a s obavami sleduje americkú situáciu.

Jeff Gedmin: Demokracia je proces, nie izolovaná udalosť MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/GETTY IMAGES 6. november 2023 Jeruzalem, Izrael: Zapaľovanie sviečok v rámci pietnej spomienky na 1400 Izraelčanov, ktorí padli v konflikte s Hamasom od 7. októbra 2023.

rada vás opäť vidím, Jeff. Keď sme spolu naposledy hovorili, dospeli sme k tomu, že okrem toho, že ste rodený Američan, vlastne vás možno považovať za „čestného Stredoeurópana“. Jednak preto, že máte dávnejších predkov z oblasti Pobaltia, ale hlavne preto, že v stredoeurópskom regióne ste opakovane pôsobili.

Áno, a ak ma aj vy považujete za „čestného Stredoeurópana“, je mi cťou. Som rodený Američan, vyrástol som ako Američan, cítim hrdosť na svoju vlasť, Spojené štáty americké, a som rád, že tam patrím, ale zároveň sa cítim aj ako Európan. Prežil som dlhé roky v Berlíne, v Londýne, v Prahe – a minulý rok sa situácia zvrtla tak, že som sa opäť na niekoľko mesiacov ocitol v Prahe. Som tu a mám s Prahou obrovské osobné, spoločenské, kultúrne, intelektuálne puto. To puto sa obohacovalo zakaždým, keď som v Prahe alebo kdekoľvek v strednej Európe pobýval, takže dnes je ozaj silné.

áno, ako hovoríte, v lete ste sa vrátili do Prahy – aby ste viedli Rádio Slobodná Európa. To sa, mimochodom, stalo už druhý raz, prvý raz ste stáli na jeho čele začiatkom tohto milénia. Očakávali ste túto reprízu?

Popravde to bolo skôr prekvapenie. Stále som bol a aj som členom rady Rádia Slobodná Európa a Rádia Sloboda ako jeho bývalý generálny riaditeľ, a rada potrebovala nájsť nového generálneho riaditeľa. Dovtedy chcela niekoho na riaditeľskej stoličke ako dočasného šéfa, tak sa obrátila na mňa, hoci som to nečakal. Ja som z profesijných aj osobných dôvodov váhal, v USA je totiž sľubne rozbehnutý projekt American Purpose, ten som viedol a mal som tam isté povinnosti. Lenže potom som otázku od rady dostal druhý raz a odrazu len počujem, ako hovorím – veľmi ochotne, priam nadšene – áno, idem do toho! (Smiech.) Napriek všetkému. Lebo, úprimne, možnosť akokoľvek prospieť Rádiu Slobodná Európa a Rádiu Sloboda je pre mňa výsadou.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite