Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Analytik Dalibor Roháč: Politika nie je šport

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Dalibor Roháč je zaoceánsky „pendler“ – pochádza zo Slovenska, momentálne žije v USA. Sleduje a analyzuje globálne udalosti s dôrazom na naše stredoeurópske. Zo svojej jedinečnej perspektívy porovnáva neduhy a možné liečby demokracie v Poľsku, na Slovensku a v USA.

Analytik Dalibor Roháč: Politika nie je šport BORIS NÉMETH 30. september 2023, Bratislava: Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka sa prihovára spolustraníkom a hosťom počas volebnej noci z volebného štábu strany, kde vládla celý večer dobrá nálada.

slovensko je po voľbách, ktoré mnohí vnímali ako boj o právny štát, o zahraničnopolitické smerovanie, ale aj o budúcnosť – lebo mnohí mladí, ktorí sa zmobilizovali a volili, považovali tieto voľby za kľúčové pri dileme, či sa vrátia alebo či odídu. Ty máš jedinečný pohľad zvonku aj zvnútra – prečo to takto dopadlo?

O každých blížiacich sa voľbách sa hovorí, že sú kľúčové a rozhodne sa v nich o všetkom. Zvonka však veci len málokedy vyzerajú tak dramaticky. Dlhodobé trendy v SR nie sú povzbudivé: odchod mladých, absencia reforiem či už v školstve, zdravotníctve a verejnom sektore všeobecne. To sú zlé správy o budúcnosti krajiny. Nová vláda nebude dlhodobo investovať do budúcnosti krajiny. Súčasne tá vláda, ktorá vzniká, je obrazom stavu slovenskej verejnej mienky. Iste, alternatíva možná bola, ale nebola dosť silná.

prečo nevznikla silnejšia alternatíva?

Hlavne preto, že proreformné, stredopravé strany dostali šancu s krajinou niečo urobiť v roku 2020 a tú šancu do veľkej miery premárnili. Tie isté strany nikdy dostatočne neinvestovali do svojej inštitucionálnej hĺbky, ako do nej investovala povedzme Občianska platforma v Poľsku. Čeliac prepadu podpory budú odviate na smetisko dejín namiesto toho, aby si prešli generačnou obmenou. Najviac životaschopnou alternatívou pre voliča, ktorý si neželal vládu Fica a jeho spojencov, bola napokon voľba Progresívneho Slovenska.

ty si PS videl do značnej miery aj zvnútra, pretože si bol v strane Spolu, ktorá bola s PS pred voľbami 2020 v predvolebnej koalícii. Je PS dnes dospelejšia strana, ako bola vtedy?

Určite áno. Pobyt mimo parlamentu je skúškou pre každú stranu. Absencia vplyvu z parlamentnej platformy je demoralizujúca. Je veľmi dobrou vizitkou pre Progresívne Slovensko, že sa mu nestalo to isté čo strane Spolu (z ktorej som po odstúpení Miroslava Beblavého z postu predsedu a po svojom návrate do USA odišiel). Iste k tomu prispela prítomnosť v Európskom parlamente a líderstvo Michala Šimečku. To, že PS toto vydržalo, je zároveň znak, že je dosť silná, inštitucionalizovaná, prítomná v regiónoch. Silné zastúpenie v parlamente jej dnes dáva obrovskú šancu stať sa veľkou, široko rozkročenou opozičnou stranou.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite