Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto vyhrá voľby?

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Michal Šimečka vedie Progresívne Slovensko do volieb, v ktorých ide o veľmi veľa. Ako vníma túto zodpovednosť? A ako by pristupoval k prípadnej tvorbe vlády, ak niektorí potenciálni partneri už dnes kreslia červené čiary, cez ktoré nejdú?

Kto vyhrá voľby? boris németh

ty si ešte pomerne mladý človek a odrazu ti polovica Slovenska drží palce, aby ste s PS vyhrali, a druhá vypisuje vulgárne veci o tebe a o vašej strane. Aké ťažké je toto niesť?

Inak, už nie som vôbec taký mladý. Budúci rok budem mať štyridsať a mám trojročnú dcéru. Veľa ľudí a hlavne mojich politických súperov hovorí „mladý Šimečka“, ale som presne v tom veku, v ktorom sa stali predsedami svojich strán tí politickí lídri, ktorí sú tam už desať a viac rokov a dostali nás do tej situácie, v ktorej sme dnes.

A čo sa týka hejtu, nenávisti, urážok, keby to človek mal brať osobne, tak sa politická kampaň nedá robiť. Ale áno, posledné týždne to vyzerá, akoby témou volieb bolo „Prečo je Progresívne Slovensko najhoršie zo všetkých možných strán?“ Dokonca sa šíri konšpirácia, že náš kandidát Tomáš Hellebrandt zomrel, a to už je za hranicami všetkého. A zaznievajú aj rôzne iné veci, že nás platí Soros, že sme organizovaní „bratislavskou kaviarňou“, že chceme rozvrátiť tradičnú rodinu. Občas je to ako v tom slávnom románe od Kafku: človek je na súde, všetci na neho kričia a on ani nevie, z čoho je obvinený a ako sa má brániť, lebo je toho strašne veľa. Niekto na nás kričí, že ovládame štát, políciu, iní hovoria, že nevieme nič riadiť. No ja to beriem tak, že je to normálne, keďže PS stúpa v preferenciách, a navyše ostatných politikov dráždi, lebo ukazujeme, že sa dá robiť kampaň inak, slušne, odborne, a ešte byť aj úspešný. To ich štve a z toho ten hejt pramení.

zažil som dosť volieb a takmer každé sa vyhlasujú za kľúčové, kde sa rozhodne o budúcnosti všetkého. Tak o čo pôjde v týchto voľbách? 

O budúcnosť všetkého. Hovorí sa to o každých voľbách, do istej miery to je vždy pravda, špeciálne v tom roku 1998 to bezpochyby bola pravda. Keby tie voľby dopadli zle, tak by sa výhybka našich dejín prehodila inam a dnes by sme riešili úplne iné veci. A rovnako je to pravda teraz. Aj vzhľadom na to, že Rusko napadlo Ukrajinu a robí imperialistickú politiku, aj vzhľadom na ťažkú socioekonomickú situáciu, na rozvrat verejných financií, na polarizáciu spoločnosti a na to, akú kampaň vedie Robert Fico, čo zamýšľa so Slovenskom. Jeho vzor je zjavne Viktor Orbán aj v domácej, aj v zahraničnej politike. A ak tu budeme mať o mesiac vládu Fica s Mazurekom a s Dankom, tak to je katastrofa a hrozba pre budúcnosť Slovenska aj strednej Európy. Čiže ide o nesmierne veľa. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite