Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z poľsko-bieloruskej hranice: Zelené svetlo už zažínam len nakrátko

.michal Oláh .boris Németh .reportáže .reportáž

Podvečer prichádzame do poľskej dedinky niekoľko kilometrov od bieloruskej hranice. Na okolité lesy Bielovežského pralesa sadá hmla. Kontaktný dom nám navigácia nenašla. Spoznávame ho, až keď sa nakrátko zažne zelené svetlo v okne orientovanom k pralesu.

Reportáž z poľsko-bieloruskej hranice: Zelené svetlo už zažínam len nakrátko Boris Németh Humanitárni pracovníci Mirek a Markéta Všelichovci s dcérkou Arianou hľadajú v Bielovežskom pralese neďaleko poľsko-bieloruskej hranice utečencov a ukladajú na dohodnuté miesta spacáky s ďalšou humanitárnou pomocou.

kýva nám z neho 41-ročná drobná Maria. V pohraničnej dedine okresu Hajnówka zostala podľa jej slov jediná, ktorá sa nezľakla tunajších nacionalistov, nahnevaných susedov alebo poľských bezpečnostných zložiek a naďalej ponúka pomoc ľuďom na úteku. Prečo? „Lebo tu žijem a vidím tých utečencov na vlastné oči. Nechcem prosto vidieť, ako mi zomierajú ľudia pred domom,“ reaguje. Zelené svetlo u nej signalizuje utečencom bezpečie a pomoc, v posledné noci ho už zažína iba nakrátko. Na pohraničí takto ľudia s dobrým srdcom vysielajú signál ochoty pomôcť a ubezpečenie, že tu na nich nezavolajú políciu

Maria nerobí nič nelegálne, no susedia ju udávajú a pred domom jej spomaľujú cudzie autá, ktoré v dedine nikdy predtým nevidela. Zadná časť jej domu sa zmenila na sklad oblečenia, diek, spacákov, stanov, balenej vody a trvanlivých potravín pre utečencov. So sprísňujúcimi sa opatreniami na poľsko-bieloruskej hranici ich tadiaľto do EÚ prechádza čoraz menej. „Ešte pred dvoma týždňami celé skupinky migrantov vychádzali z lesa, tieto dni sa už nedarí prejsť takmer nikomu. Oblečenie a potraviny im preto nosíme do nemocníc, kde sú hospitalizovaní, ak ich policajti chytia chorých alebo zranených,“ vysvetľuje Maria. Núka nám nocľah, my zdvorilo odmietame. Už niekoľko dní u nej bývajú humanitárni pracovníci bratislavskej Vysokej školy sv. Alžbety a zakladatelia organizácie Victims of Wars Aid, manželia Mirek a Markéta Všelichovci.

Posledný európsky prales nachádzajúci sa na poľsko-bieloruskej hranici je dnes miestom najväčšej utečeneckej krízy EÚ od roku 2015.Boris NémethPosledný európsky prales nachádzajúci sa na poľsko-bieloruskej hranici je dnes miestom najväčšej utečeneckej krízy EÚ od roku 2015.

hlavne, aby boli nenápadní

„Teplo sa oblečte, o chvíľu pôjdeme skontrolovať zopár miest smerom k bieloruskej hranici. Skúsime prísť čo najbližšie k červenej čiare, kým nás nechytia,“ vysvetľujú plán nočnej pomoci Mirek s Markétou. Novinári a humanitárni pracovníci majú vstup bezprostredne k hranici zakázaný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite