Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž: Alzheimer alebo Odpustenie

.michal Oláh .boris Németh .reportáže .reportáž

O Alzheimerovej chorobe dnes hovoríme ako o „tichej epidémii“. Prvé prejavy dezorientácie sa začnú u človeka neraz už dvadsať rokov pred určením diagnózy. Zabúdanie nie je jediným problémom ochorenia. Dôležitú rolu pri ňom zohráva nespracovaná trauma.

Reportáž: Alzheimer alebo Odpustenie Boris Németh Fotografie sú zo Strediska Evanjelickej diakonie na bratislavských Palisádach, zariadenia pre seniorov.

typickým prejavom je tiež depresia, nesprávne vyhodnocovanie reality, úzkosť, paranoja a dezorientácia v čase a priestore. Je to preto, že mozog sa nevie vysporiadať s neštandardnými zhlukmi bielkovín, ktoré pri chorobe vznikajú. Nedokáže ich zdegradovať, a tak sa ich snaží nejako „uskladniť“ a prestáva fungovať, ako má.

Verejnosť chápe Alzheimerovu chorobu ako normálny prejav starnutia, to je však omyl. Hoci jej výskyt súvisí s vekom, nepatrí automaticky k starobe. Bežné zabúdanie alebo drobná dezorientácia vo vyššom veku nemusia totiž súvisieť s patologickými zmenami mozgu.

Vo svete trpí „chorobou zabúdania“ viac ako štyridsaťšesť miliónov ľudí, na Slovensku evidujeme približne šesťdesiattisíc pacientov. Počet chorých narastá. Čoraz častejšie ňou trpí mladšia generácia päťdesiatnikov. 

digitálna demencia stredného veku

Známy bratislavský geriater Peter Belan napríklad upozorňuje na novú formu „digitálnej demencie“ ľudí v strednom veku, u ktorých sleduje posledných dvadsať rokov pokles schopnosti zapamätať si bežné veci, aké si ľudia v minulosti pamätali. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite