Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo sme sa naučili počas obdobia pandémie?

.sponzorované .promotion

Čas počas obdobia pandémie bežal pomaly, stupňovalo sa napätie a neistota spoločnosti. Veľký záujem sa prejavil najmä v prevencii k seniorom a ich ochrane pretože práve oni boli najviac ohrozenou skupinou.

Čo sme sa naučili počas obdobia pandémie? zdroj: unsplash

ukázalo sa, že v spoločnosti na Slovensku sú dva tábory, jeden tábor predstavoval chápanie a toleranciu a druhý tábor bol plný nenávisti a nevôle.

Ako občianske združenie Seniori v pohybe sme situáciu a napätie v kruhoch nielen na sociálnych sieťach vnímali veľmi intenzívne. 

Toto obdobie bolo skúškou pre všetkých. Nastavilo nám zrkadlo a poukázalo na fakt, že seniorom je za normálnych okolností venované príliš málo pozornosti a záujmu o nich samotných vo všeobecnosti. 

Radi by sme Vám predstavili zopár našich postrehov, ktoré počas pandémie hrali kľúčovú rolu, uvedomili sme si, že bez lásky je život naozaj ťažší.

ľudskosť - dobrovoľníctvo

Veľa ľudí sa zmobilizovalo a vytvorilo letáky vo vchodoch bytoviek, ktorými informovali o možnosti pomoci seniorom napríklad s nákupom. Zrazu sa vytvárali väzby a priateľstvá oveľa jednoduchšie. Mladí ľudia ukázali svoju empatiu a prostredníctvom dobrovoľníctva boli seniorom nápomocní. Prekonať svoj strach voči nákaze nebol jednoduchí, preto obdivujeme všetkých dobrovoľníkov, ktorí ukázali svoje veľké srdce počas tohto obdobia.

skúška priateľstiev

Budovanie priateľstiev počas obdobia pandémie bolo náročné, možno až nemožné. Aj my sme si uvedomili, že je nutné starať sa o priateľstvá, ktoré sa nám už podarili vytvoriť ešte pred daným obdobím. Naše kamarátky seniorky sme sa snažili kontaktovať a udržiavať s nimi kontakt na pravidelnej báze. Miestami a vo väčšine prípadov nás kontaktovali oni sami. Tento čas nám potvrdil, že v núdzi poznáš priateľa. Môžeme povedať, že aj vďaka tomuto (ne)času sa vzťahy prehĺbili a väzby viac zintenzívneli. 

nie si sám – online svet

Samota ako taká vie byť obrovským strašiakom nielen pre extrovertov. Každý z nás potrebuje kontakt s okolitým svetom. Ako sa ale popasovať s tým, keď zrazu človek musí zostať doma bez akéhokoľvek kontaktu? Seniori, ktorí majú na nás telefónne číslo alebo e-mail nám intenzívne písali a boli občianskemu združeniu Seniori v pohybe vďační, za to, že sme ich kontaktovali prostredníctvom pravidelného špeciálneho newslettru. Podľa ich reakcií vieme, že boli nesmierne vďační, za tipy na trávenie voľného času, domáce tréningy pamäti alebo kvízy, ktoré boli uvedené aj na webovej stránke www.seniorivpohybe.sk

rodina

Rodinu a ani susedov si nevyberáme. Napriek tomu všetci vieme, že počas ťažkých období a skúšok čakáme pomocnú ruku práve zo strany rodiny. Aj pandémia preverila rodinné vzťahy a nastavenia rodinných členov. Ak sa niekto dlho nerozprával s jedným členom rodiny práve počas tohto obdobia mal možnosť prehodnotiť svoje nastavenie mysle. 

Žiaľ vieme, že nie vždy je šanca na udobrenie možná, napriek tomu by sme privítali, keby seniori, ktorí majú rodinných príslušníkov, ktorí s nimi nehovoria, aby dokázali prekonať staré krivdy a začali so starkými komunikovať. Práve dobrá psychická podpora a kontakt je v období jesene života seniora kľúčová k jeho plnohodnotnému smerovaniu a nádeji na krajšiu starobu.

Seniori v pohybe ako občianske združenie v čase pandémie koronavírusu snažilo byť seniorom maximálne nápomocné. Po tomto období na nás ale čakajú nové výzvy. Napríklad seniorov naučiť lepšie používať internet, či sociálne siete. Ak by ste sa rozhodli podporiť našu myšlienku a víziu môžete tak urobiť tu: https://www.ludialudom.sk/profil/detail/37143. Ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite