Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V kauze špeciálneho exprokurátora prišiel svedčiť bývalý šéf NAKA Branislav Zurian

.sita .slovensko

Vypovedal o manipulovaní dôkazov v tomto aj v iných prípadoch.

V kauze špeciálneho exprokurátora prišiel svedčiť bývalý šéf NAKA Branislav Zurian SITA/Milan Šoka

bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian prišiel dnes svedčiť na hlavné pojednávanie na banskobystrické pracovisko Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v úplatkárskej kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 

Vypovedal o manipulovaní dôkazov v tomto aj v iných prípadoch, o ktorých sa dozvedel od bývalého šéfa operatívcov NAKA Jána Kaľavského. Tohto nedávno ŠTS v neprítomnosti odsúdil na sedem rokov za zločin prijímania úplatku, zločin marenia spravodlivosti a prečin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Kováčik je v tejto korupčnej kauze obžalovaný z prijímania úplatku spolu s Petrom K. prezývaným „Pán X“, ktorý je obžalovaný z podplácania a pojednáva sa bez jeho prítomnosti, lebo je na úteku.

Ako uviedol bývalý policajt, ku skutku konkrétne nič nevie, lebo v tom čase nepôsobil ešte v NAKA. „Mám len sprostredkované informácie, ktoré mi povedal Kaľavský po smrti Milana Lučanského o tom, ako on a ďalší policajti manipulovali niektoré kauzy,“ uviedol Zurian s tým, že s bývalým operatívcom sa stretol už ako riaditeľ NAKA a posledný z rozhovorov aj nahral na telefón a je ochotný ho poskytnúť ako dôkaz. 

„Kaľavský mi povedal, že mal byť nejaký úplatok v nejakej knihe bez strán, ale keďže tie peniaze nikto nevidel, tak tú knihu vynechali a dali tam, že peniaze išli z rúk do rúk,“ popísal svedok ku kauze Kováčika a dodal, že o tom informoval aj inšpekčnú službu, kde však neuviedol meno policajta, od ktorého to vie. Riaditeľ inšpekcie sa mal rozčúliť, že Bernard Slobodník hovoril predsa o knihe.

Zurian žiadal, aby sa tieto veci prešetrili. „Informácia, ktorú podala SIS na viaceré inštitúcie, ostala stále nepriradená, tak som žiadal, aby sa v tomto konalo, aby sme vedeli, či je pravda to, čo SIS a Kaľavský tvrdí, alebo nie,“ dodal bývalý šéf NAKA, ktorý sa nakoniec rozhodol ukončiť služobný pomer a odišiel od polície. „Pracovný pomer som ukončil hlavne preto, že som sa dozvedel, že prokurátor Kysel bol za ministrom vnútra Mikulcom a povedal, že budem ďalší funkcionár, ktorý skončí v putách,“ dodal Zurian. „Po tom, ako mi nezákonne vyrazili dvere, ma nikto nechce zamestnať,“ doplnil na otázku prokurátora, kde pracuje.

Svedok vypovedal okrem vzťahu s kľúčovým svedkom Slobodníkom aj o mnohých skutočnostiach a ďalších osobách z prostredia polície, ktoré dnes svedčia v rôznych prípadoch ako bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovít Makó, bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa a ďalší.

Ako po vypočutí Zuriana uviedol obžalovaný Kováčik, už počas prípravného konania žiadali vypočutie tohto svedka. „Toto nám nebolo umožnené a po dnešnom výsluchu si dovolím tvrdiť, že zo strany OČTK to bolo účelové konanie, lebo museli vedieť o všetkých skutočnostiach, ktorými disponuje tento svedok. Viackrát sme upozorňovali, že v tejto veci boli vypočutí svedkovia, ktorí k veci nevedeli nič povedať. Ale tak dôležitý svedok nebol vypočutý,“ dodal obžalovaný s tým, že z obsahu výpovede svedka Zuriana je jednoznačne zrejmé, že sa manipulovalo s dôkazmi nielen v tejto veci, ale aj v iných veciach a je jasné aj kto s týmito dôkazmi manipuloval. Svedok podľa Kováčika potvrdzuje, že vyšetrovanie je vedené zaujate a neobjektívne.

Podľa obžaloby podnikateľ Peter K., ktorý má blízko k Slovenskej informačnej službe a momentálne je na úteku, podplatil v roku 2016 Kováčika prostredníctvom Bernarda Slobodníka sumou 50-tisíc eur. Ten mal za odmenu blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Najvyšší súd SR (NS SR) uznal 24. mája minulého roku Dušana Kováčika za vinného z toho, že prijal úplatok 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa zločineckej skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku z väzby. Jeho vinu odvolací súd tiež uznal v prípade prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, keď neoprávnene poskytol spisy k trestným veciam bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi. 

Za to mu uložil trest osem rokov väzenia a peňažný trest 100-tisíc eur. Špecializovaný trestný súd pôvodne uznal Kováčika za vinného aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Za to mu uložil trest 14 rokov väzenia a tiež trest prepadnutia majetku. NS SR však tento verdikt zrušil, keďže predmetné skutky podľa odvolacieho senátu neboli preukázané.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite