Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Zase nikto neverí dátam a potrebe dať sa ošetriť

.dáta bez pátosu .slovensko

Rast úrokov si v parlamente nevšimli, dobre si pozrite tento graf.

Dáta bez pátosu: Zase nikto neverí dátam a potrebe dať sa ošetriť

ak si Slovensko potrebovalo požičať v máji takto pred dvoma rokmi (2021), bolo to jednoduché. Úrok bol nič. Investori boli ochotní požičať Slovensku na 10 rokov a keď im to za 10 rokov zaplatíme, tak nechceli počas celého obdobia 10 rokov žiaden úrok. Slovensko si aj šikovne a múdro za NULA % požičalo. 

Pred rokom už bola situácia diametrálne iná a 10-ročný dlhopis Slovenska sa dal vydať a investori si ho aj radi kúpili. Každý rok požadovali 2 % výnos = úrok. Môžete povedať, že je to akceptovateľné, väčšina Slovákov si za posledných pár rokov brala napríklad hypotéky s úrokom do 2 %. Na hypotéke za 50-tisíc eur to robí ročne 1000 eur a mesačne asi 85 eur.

dnes je situácia dramaticky iná

Investori už nie sú ochotní Slovensku požičať na 10 rokov za menej ako približne 4 %. To je presne o 4 % viac ako pred 2 rokmi, keď do vlády za priemiéra nastúpil Eduard Heger. A je to presne o 2 % viac ako pred rokom, keď Igor Matovič nikomu nedal peniaze na nič, lebo tvrdil, že nie je z čoho. 

Odvtedy sme sa rozbehli. Deficit len vládneho rozpočtu od júna 2022 do konca mája 2023 je 6 miliárd eur. Deficit samospráv za to isté obdobie minimálne pol miliarda a v Sociálnej poisťovni sa tiež chytajú za hlavu. A rozdávačky pokračujú.

Dnes si požičať 6 – 7 miliárd znamená, že musíme rátať s úrokom 4 %, a to je ročne 250 miliónov len na tomto „novom dlhu“. Už sa vám krúti hlava?

Lebo 250 miliónov len na tom novom dlhu je presne toľko peňazí, koľko stojí moderná nemocnica vo veľkom meste. A to je náklad ročne. Za 10 rokov je to 10 nemocníc vo všetkých 8 krajoch a k tomu jedna v Bratislave a jedna v Košiciach naviac.

Je veľmi pravdepodobné, že v najbližšej budúcnosti:

  • ECB zdvihne základné úrokové miery a možno aj dvakrát
  • Slovensko zaknihuje veľmi zlé výsledky hospodárenia a vysoké deficity tak v štátnom rozpočte, ako aj v Sociálnej poisťovni a pridajú sa samosprávy: obce a kraje
  • Je možné očakávať, že po voľbách ešte len začnú rozdávačky, lebo to bude posledných pár mesiacov, keď sa to fyzicky bude „dať“, čoho dôsledkom bude pravdepodobne výstražný prst od investorov: rast požadovaných úrokov
  • VEĽMI pravdepodobne dôjde aj k zhoršeniu ratingu Slovenska, lebo kandidujúci straníci neberú na zdvihnutý prst ratingových agentúr žiaden ohľad a aj na novú vládu sa pozerajú s nedôverou. Mohli a mali by ju nechať skutočne spraviť úsporné opatrenia a aj úpravy na strane daní. Kľudne to na ňu hneď a potom môžu zvaliť, ale neskôr z toho budú benefitovať.

Predikujeme, že očakávania ratingových agentúr nebude nová vláda (nepodporená poslancami) schopná naplniť a reakcia príde veľmi rýchlo – možno už pri jesennom review.

A nie, nezmení to ani rétorika všetkých troch ministrov financií, ktorých Slovensko v posledných 3 rokoch zažilo. Naše financie:

NIE SÚ V DOBROM STAVE A ANI V DOBREJ KONDÍCII

Ak je niekto v dobrej kondícii, tak vie ísť zajtra na pretek, do lesa, na výlet, na bicykel, behať, plávať, športovať. Ale náš „pacient“ je v takej kondícii, že mu treba dať hneď dnes večer prvú pomoc a zastaviť krvácanie. Ak to nespravíme, zajtra ho odvezie sanitka a budú ho resuscitovať. V takom stave sú naše verejné financie.

Zase a znova ako pri pandémii takmer nikto neverí dátam, potrebe konať. Za marazmus zodpovední ministri financií od Počiatka cez Kažimíra, Kamenického, Eduarda, Igora a Marcela vyťahujú krivé zrkadlá a rozprávajú „z cesty“ = nezmysly.

Máme kúpený lístok na kolotoč, pričom zle nám je aj na zemi. Ale už nás posadili na reťazovku, zapásali hrdzavou reťazou, zakrútili a kolotočiar ide dole do búdky zapnúť ten stroj. Bude to pekelná jazda.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite