Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alena Zsuzsová je za objednávku vraždy Jána Kuciaka odsúdená na 25 rokov, Kočnera oslobodili

.redakcia .slovensko

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhodol v dlho očakávanej veci vraždy novinára a jeho snúbenice. Rozsudok je zatiaľ neprávoplatný, očakáva sa odvolanie.

Alena Zsuzsová je za objednávku vraždy Jána Kuciaka odsúdená na 25 rokov, Kočnera oslobodili SITA/Martin Medňanský

obžalovaná Alena Zsuzsová je vinná v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku a prokurátora Petra Šufliarskeho. V piatok o tom zatiaľ neprávoplatne rozhodol senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Naopak, obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera vo veci vraždy novinára súd oslobodil. Súd potvrdil len jeho vinu pre nelegálne prechovávanie nábojov.

Dušan Kracina je odsúdený za prípravu vraždy Žilinku na 8 rokov a psychiatrické liečenie za gamblerstvo.

„Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian K.,“ povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová k oslobodzujúcemu verdiktu v prípade Kuciakovej vraždy. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov dvoch k jednému.

„Vykonané dôkazy musia jednoznačne a s najvyšším stupňom istoty preukazovať, že práve obžalovaný je tou osobou, ktorá skutok spáchala,“ zdôraznila Sabová. Dodala, že akékoľvek rozumné pochybnosti o vine je potrebné vykladať v prospech obžalovaného. Vina Aleny Zs. a Dušana K. bola podľa jej slov dokázaná priamymi a nepriamymi dôkazmi.

„V prejednávanej trestnej veci boli dané také dôvodné pochybnosti, ktoré po nestrannom zhodnotení všetkých skutočností vyplývajúcich z dostupných dôkazov nesmerovali u všetkých zákonných sudcov k ustálenému presvedčeniu o vine obžalovaného Mariana K.,“ doplnila predsedníčka senátu. Zdôraznila, že oslobodzujúci rozsudok nie je rozhodnutím o nevine.

Alena Zs. bola podľa senátu emočne, materiálne a finančne závislá od Mariana K. Motívom obžalovanej na objednanie vrážd mala byť preto obava zo straty finančných a iných materiálnych plnení z jeho strany.

Obžalovanú Alenu Zs. súd uznal za vinnú i za trestný čin nedovoleného ozbrojovania. V kauze prípravy Žilinkovej vraždy senát odsúdil aj obžalovaného Dušana K. Uložil mu nepodmienečný osemročný trest odňatia slobody. Tieto rozhodnutia prijal senát jednohlasne.

Obžalovaní boli zároveň oslobodení spod obžaloby týkajúcej sa prípravy vraždy vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica. „Nebolo dokázané, že sa stal skutok na škodu Daniela Lipšica,“ priblížila predsedníčka senátu, ktorá zdôvodňovala rozsudok približne dve hodiny.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018, pri ktorej prišla o život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová, rozhodujú súdy už len o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich v septembri 2020 pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil prípad naspäť. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

ŠTS napokon spojil do jedného konania aj kauzu prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Okrem Mariana K. a Aleny Zs. tam čelia obžalobe aj Darko D. a Dušan K. Tomáš Szabó bol už skôr vylúčený na samostatné konanie, priznal sa a súd ho právoplatne uznal za vinného.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite