Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci by dnes mali rokovať o júnových voľbách a nesúhlase s odovzdaním MiG-29 Ukrajine

.sita .slovensko

Opozícia argumentuje tým, že je potrebné uskutočniť predčasné voľby v čo najkratšom termíne, keďže vláda bola odvolaná 15. decembra a je poverená vykonávaním pôsobnosti v obmedzenom rozsahu.

Poslanci by dnes mali rokovať o júnových voľbách a nesúhlase s odovzdaním MiG-29 Ukrajine SITA/Diana Černáková Poslanci NR SR za stranu SMER-SD a Robert Fico (vpravo) počas hlasovania o otvorení 85. schôdze Národnej rady SR o skrátení volebného obdobia NR SR. Bratislava, 16. február 2023.

„vláda s obmedzenými kompetenciami nie je oprávnená, a tým ani schopná plniť základné úlohy a zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Vláda svojimi krokmi naznačuje, že nechce rešpektovať obmedzenia dané Ústavou SR a poverenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej, a preto je proti záujmom Slovenska, aby predlžovala túto agóniu bez ústavnej legitimity až do 30. septembra," uviedol Smer-SD v návrhu.

V prípade uznesenia o vyslovení nesúhlasu s poskytnutím stíhačiek MiG-29 Ukrajine Smer-SD tvrdí, že odvolaná vláda nemá pôsobnosť rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, „medzi ktoré odovzdanie bojových lietadiel vo vlastníctve Slovenskej republiky Ukrajine určite patrí, a to ani so súhlasom prezidentky SR". Strana zároveň požaduje, aby NR SR dala na vedomie dočasne poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO), „že jeho prísľuby na odovzdanie bojových lietadiel Ukrajine sú v hrubom rozpore s Ústavou SR". 

Dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) 25. februára v Sobotných dialógoch verejnoprávnej televízie RTVS uviedol, že sa zúčastní na diskusii o poskytnutí bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine v Národnej rade SR. „To, že Smer-SD tvrdí, že na to nemáme právo, je jeho názor. Ja som počúval rešpektovaných ústavných právnikov a tí sa v tomto názore nezhodujú," uviedol Naď.

Poslanci 17. februára na dvakrát neotvorili rokovanie k uzneseniu o skrátení volebného obdobia. Národná rada SR nebola uznášaniaschopná, prezentovalo sa 64 poslancov. Mimoriadnu schôdzu iniciovala opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), navrhovala určiť termín predčasných volieb na 24. júna.

Poslanci Národnej rady SR 16. februára nerokovali o prijatí uznesenia k vysloveniu nesúhlasu s odovzdaním bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. Mimoriadnu schôdzu sa síce podarilo otvoriť, poslanci však neschválili program. Schôdzu iniciovala opozičná strana Smer-SD.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite