Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S otázkami o referende sa môžu občania obrátiť na informačné linky MV SR. Viaceré mestá zatiaľ hlásia nízku účasť

.tasr .sita .slovensko

Ľudia sa v referende môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR.

S otázkami o referende sa môžu občania obrátiť na informačné linky MV SR. Viaceré mestá zatiaľ hlásia nízku účasť SITA/Martin Medňanský

s otázkami o referende sa môžu občania obrátiť na informačné linky Ministerstva vnútra (MV) SR. Zavolať môžu do 22.00 h. Telefónne čísla sú 02/48592317 a 02/48592312. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

Informácie k referendu občania nájdu aj na webovom sídle Ministerstva vnútra SR, pripomenul rezort. 

Ľudia sa v referende môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena Ústavy SR.

v Trnave na radnici dopoludnia volilo menej ako 10 percent voličov, nízka účasť je aj v Nitre, v častiach Bratislavy, Košiciach či Banskej Bystrici

V Trnave majú voliči pre hlasovanie v referende otvorených 25 volebných miestností. Vo volebnom okrsku číslo 1 priamo na radnici, prišlo dopoludnia k referendovej urne menej ako 10 percent voličov.

„Vo voličských zoznamoch máme zapísaných 1702 voličov, do 12. hodiny ich prišlo 150,“ povedal predseda okrskovej komisie Peter Salczer. Prichádzajú podľa neho voliči všetkých vekových kategórií, teda nielen starší. Komisia sa niekoľkokrát stretla s problémom, že chceli voliť ľudia, ktorí patrili do iného okrsku a nemali k dispozícii voličský preukaz.

Účasť na referende v Lamači podľa Lenky Rebrovej, predsedníčky štvrtej okrskovej komisie, neprekročí 50 percent. Do obeda sa volieb v Lamači zúčastnilo približne 10 percent voličov. Voliť chodia najmä starší ľudia od 60 rokov.

Voľby v Lamači sú zatiaľ bez komplikácií. „Tým, že je v rámci referenda položená len jedna otázka, hlasovanie je jednoduché a voliči nemajú s hlasovaním problém. Reálny stav platných lístkov sa však ukáže až pri sčítavaní," uviedla Rebrová. Ako uviedla predsedníčka, o prenosnú volebnú urnu požiadalo 10 ľudí, pričom väčšinu ide o imobilných ľudí a dvaja požiadali o prenosnú urnu z dôvodu chrípkových ochorení. „Referendum zatiaľ prebieha pokojne, bez výtržníctva či podozrenia z korupcie," dodala predsedníčka.

Dnešná účasť na referende v bratislavskej Petržalke bola približne tri hodiny po otvorení volebných miestností oproti komunálnym voľbám zatiaľ nízka. Pre agentúru SITA to uviedla predsedníčka volebnej komisie okrsku číslo 55 v Základnej škole Žehrianska Slavka Vantová. „Nemáme žiadne rady, vôbec sa nečaká, všetko ide hladkým priebežným spôsobom," priblížila s tým, že predbežná účasť okolo 10:00 predstavovala zhruba dve percentá.

Aj účasť v referende je v Nitre zatiaľ nízka. V okrsku číslo 18 na Základnej škole Cabajská prišlo doteraz z 820 zapísaných voličov len zhruba 20. „Na prvého voliča sme čakali skoro pol hodinu,“ informoval agentúru SITA zapisovateľ referendovej komisie Tomáš Holúbek. Ako ďalej dodal, zatiaľ chodili najmä starší ľudia. V susednom volebnom okrsku s číslom 17 je účasť o trochu lepšia, zo 685 zapísaných voličov prišlo doteraz 61.

V porovnaní so spojenými októbrovými voľbami je účasť na referende počas prvých dvoch hodín nízka. Pre agentúru SITA to uviedol predseda volebnej okrskovej komisie číslo 62 v Základnej škole Narnia v Banskej Bystrici Pavel Legíň. Nízku účasť potvrdili aj zástupcovia ďalších okrskových komisií v tejto škole. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková, nemajú doteraz žiadne informácie o prípadných incidentoch, alebo iných problémoch v referendových miestnostiach v rámci Banskobystrického kraja.

„V niektorých obciach máme problémy s dodávkami elektrickej energie, práve zisťujeme rozsah. Všetky okrskové volebné miestnosti však boli otvorené,“ uviedol pre agentúru SITA podpredseda okresnej komisie pre referendum Miroslav Bancík s tým, že ide o 129 okrskov v rámci okresu Banská Bystrica.

„Z celkom 847 zapísaných voličov prišlo do deviatej hodiny hlasovať 13 ľudí, čo je skutočne málo,“ uviedol Legíň.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite