Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úroveň angličtiny je u Slovákov najlepšia v histórii, blížime sa k svetovej špičke

.sita .slovensko

Slováci dosiahli najvyššiu úroveň angličtiny v histórii a blížia sa k svetovej špičke. V prieskume EF English Proficiency Index 2022, ktorý každoročne uskutočňuje vzdelávacia organizácia EF Education First, sa Slovensko umiestnilo na doposiaľ najlepšej 15. priečke.

Úroveň angličtiny je u Slovákov najlepšia v histórii, blížime sa k svetovej špičke SITA/Diana Černáková

najnižšiu úroveň anglického jazyka dosiahli africké mestá Kinshasa, Abidjan a Mogadišo.

Prieskum sa okrem úrovne angličtiny v krajinách sveta zameral aj na znalosť tohto jazyka naprieč rôznymi vekovými kategóriami, mestami a pohlaviami. Znalosť angličtiny sa celosvetovo zlepšila u dospelých nad 25 rokov, pričom najviditeľnejšie zlepšenie badať u ľudí nad 40 rokov. Výrazná zmena však nastala vo vekovej kategórii od 18 do 20 rokov.

Od roku 2020 sa znalosť angličtiny u najmladších dospelých znížila o zarážajúcich 50 bodov a klesla až na úroveň B1. „Za tento stav môže najmä pandémia koronavírusu, keď bola školská výuka úplne prerušená alebo sa študenti učili online formou. Situácii neprospelo ani to, že sa počas pandémie nedalo cestovať do zahraničia, a teda nebol priestor na zlepšovanie jazyka v praxi,“ skonštatovala Ihnátová. V roku 2022 sa v prieskume ešte viac zväčšil rozdiel medzi pohlaviami v mladej vekovej skupine. Kým v rokoch 2014 až 2020 mali vyššiu úroveň angličtiny ženy, vlani ich predbehli muži a rovnaký výsledok priniesol prieskum aj tento rok.

S cieľom zlepšiť si úroveň angličtiny Zuzana Ihnátová odporúča prestaviť si jazyk v mobile a aplikáciách zo slovenčiny do angličtiny. „Začnite sledovať filmy a seriály v angličtine s anglickými titulkami a študujte v kratších intervaloch po 30 minút namiesto úmorného učenia sa počas viacerých hodín bez prestávky. A samozrejme, veľa cestujte, spoznávajte nových ľudí a využívajte každú príležitosť na rozprávanie v angličtine,“ odporúča Ihnátová.

Organizácia EF Education First pôsobí vo viac ako 100 krajinách a venuje sa vzdelávaniu prostredníctvom jazykových, cestovateľských, kultúrnych, výmenných a akademických programov. Vznikla vo Švédsku v roku 1965 a jej poslaním je vzdelávaním otvárať svet.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite