Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci za SaS navrhujú zákon upravujúci práva a povinnosti generálneho prokurátora a paragraf 363

.sita .slovensko

Cieľom návrhu je obmedziť okruh rozhodnutí, ktoré môže generálny prokurátor preskúmať postupom podľa paragrafu 363.

Poslanci za SaS navrhujú zákon upravujúci práva a povinnosti generálneho prokurátora a paragraf 363 SITA/Branislav Bibel

skupina poslancov z poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS) pod vedením Alojza Baránika (SaS) podala návrh zákona, ktorý upravuje nielen paragraf 363 trestného poriadku, ale zásadne upravuje aj práva a povinnosti generálneho prokurátora vrátane možnosti jeho odvolávania a disciplinárnej zodpovednosti. Úprava sa týka tiež špeciálneho prokurátora. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Cieľom návrhu je obmedziť okruh rozhodnutí, ktoré môže generálny prokurátor preskúmať postupom podľa paragrafu 363 trestného poriadku tak, aby nevznikali pochybnosti, či u generálneho prokurátora v týchto prípadoch nejde o svojvôľu. Rovnako je snahou aj zreálniť mechanizmus odvolania generálneho a aj špeciálneho prokurátora.

Podobne ako v „Lex Harabin", návrh tiež predpokladá ukončenie funkcie prokurátora aj bez návrhu národnej rady v prípade kandidatúry vo voľbách do akejkoľvek z politických funkcií. „Náš návrh je však komplexnejší a prináša, okrem iného, aj rozšírenie právomocí verejného ochrancu práv a vlády o možnosť podať žalobu na rozpustenie politickej strany. Aj toto navrhované opatrenie reflektuje na pochybnosti, či sa pri uplatňovaní tohto nateraz výhradného oprávnenia generálneho prokurátora nejedná o svojvoľné a niekedy až politické konanie či nekonanie súčasného generálneho prokurátora," uviedol Alojz Baránik.

zmenu paragrafu 363 predložil do parlamentu aj Tomáš Valášek

Zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku predložil do Národnej rady (NR) SR aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek, ktorý pôsobí v mimoparlamentnom Progresívnom Slovensku. Navrhuje zaviesť dodatočný súdny prieskum. V súčasnosti totiž podľa neho neexistuje nijaká inštancia, ktorá by nezávisle posúdila, či dochádza k zneužívaniu tohto paragrafu.

Valášek chce novelizáciou znemožniť generálnemu prokurátorovi svojvoľne rušiť rozhodnutia o vznesení obvinenia. Pripomenul, že o podobnú zmenu sa pokúsil už v máji, no „zablokoval ho Ústavnoprávny výbor NR SR“, ktorému zákon poslal na preskúmanie predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). "Kollár dlhodobo brzdí akúkoľvek zmenu paragrafu 363, a tým vlastne priznáva, že to považuje za akúsi poistku proti trestným stíhaniam jeho ľudí," poznamenal poslanec. Verí, že aj bez Sme rodina sa nájde dostať hlasov na podporu novely.

Okrem Valáška podali návrh na zmenu v tejto oblasti aj koaliční poslanci z OĽaNO. Navrhujú obmedziť využitie paragrafu na najzávažnejšie prípady a pochybenia. Ustanovenie by sa napríklad nemuselo automaticky týkať preskúmavania uznesenia o vznesení obvinenia. Na základe diskusií s inými koaličnými stranami autori návrhu predpokladajú, že zmena by mohla prejsť do druhého čítania.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite