Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maroš 363 Žilinka

.martin Mojžiš .názory

Na konci augusta ukázal generálny prokurátor Maroš Ž., ako môže ovládnuť spravodlivosť v tejto krajine pomocou paragrafu 363 Trestného poriadku. Na začiatku septembra sa potom čudoval, že ho nejakí ľudia chcú o ten paragraf pripraviť. Dokonca to vraj majú v programovom vyhlásení.

Martin Mojžiš

generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi sa dá vyčítať veľa vecí, ale dnes sa mu vyčítajú aj jeho zjavne správne rozhodnutia. Napríklad rozhodnutie ujsť pred novinármi po tom, čo brannobezpečnostnému výboru Národnej rady vysvetľoval neobnovenie vyšetrovania únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. Alebo rozhodnutie nepustiť novinárov Denníka N, Sme a Aktuality.sk na tlačovú konferenciu k zrušeniu obvinení Vladimíra Pčolinského, Zoroslava Kollára, Jaroslava Haščáka a manželov Arpášovcov. Isteže, urobil si tým hanbu, ale predstavte si, akú hanbu by si urobil, keby musel odpovedať na otázky novinárov z týchto médií.

Samotná tlačovka bola užitočná. Dozvedeli sme sa z nej, ako si nový pán Váhu a Tatier predstavuje svoju úlohu v mladučkej slovenskej demokracii. Politici sa nemajú čo navážať do prokurátorov, navážal sa generálny prokurátor do politikov. Dôvody sú podľa neho zjavné: politici informujú „absolútne nekorektným spôsobom” a ich „nekompetentné vyhlásenia” sú „hrubo zavádzajúce”. Na rozdiel od Generálnej prokuratúry, ktorá „informuje veľmi korektne a jasne”. Žilinka si preto „tvrdo vyprosuje”, „dôrazne, dôrazne upozorňuje” a veľmi korektne a jasne informuje, že: „Jednoducho, generálny prokurátor tu nie je ani pre politikov, ani pre médiá a ani pre nikoho voodoo bábika, do ktorej budete pichať a vybavovať si možno aj svoje komplexy a nekompetentnosť.”

len blázon

Ak námestník generálneho prokurátora zruší obvinenia V. Pčolinského a Z. Kollára krátko pred podaním obžaloby a generálny prokurátor zruší obvinenie J. Haščáka pred rozhodovaním Najvyššieho súdu o dovolaní ministerky spravodlivosti, všetci vieme, o čo ide. Venovať príliš veľa času právnickej analýze týchto rozhodnutí by bolo zavrhnutiahodným mrhaním časom. Ale na chvíľku sa pri tomto aspekte celej veci asi treba pristaviť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite