Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do roku 2026 sa má obnoviť 94 kilometrov vodných tokov

.tasr .slovensko

Zároveň by sa mali preveriť poplatky za užívanie vôd.

Do roku 2026 sa má obnoviť 94 kilometrov vodných tokov wikipedia

do roku 2026 sa má obnoviť 94 kilometrov vodných tokov. Dopomôcť má tomu dokončenie revitalizačných štúdií s opatreniami. Vyplýva to z Národného programu reforiem SR 2022 v oblasti zelenej transformácie, ktorý predložilo ministerstvo financií do medzirezortného pripomienkového konania.

„S cieľom presadzovania základného princípu ,znečisťovateľ a užívateľ platí' budú revidované platby a poplatky za užívanie vôd tak, aby boli finančnou náhradou nákladov za poskytnuté vodohospodárske služby, ako napríklad poplatky za vypúšťanie odpadových vôd alebo platby za odber energetickej vody,“ uvádza sa v materiáli.

Zlepšenie hospodárenia s vodou v krajine má priniesť novela zákona o vodách a nová Koncepcia vodnej politiky Slovenska. Novela má vytvoriť priestor na investície, ktoré majú priniesť zlepšenie regulácie vodného režimu a protipovodňovej ochrany a zmiernenie dôsledkov sucha. Prispieť majú aj k obnove ekosystémov a biodiverzity, približuje rezort financií.

Koncepcia má podľa materiálu chrániť vodu, starať sa o vodné zdroje, zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou či likvidáciu odpadových vôd bez negatívnych dôsledkov. Ministerstvo deklaruje, že opatrenia z nej sa premietnu do aktualizácie Vodného plánu Slovenska. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite