Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka je v hodnotení rozsudku voči Kotlebovi zdržanlivá. Počká si na jeho odôvodnenie

.sita .slovensko

Miernejší verdikt by sa nemal stať podľa hovorcu prezidentky povzbudením pre stúpencov extrémizmu.

Prezidentka je v hodnotení rozsudku voči Kotlebovi zdržanlivá. Počká si na jeho odôvodnenie SITA/Branislav Bibel

prezidentka Zuzana Čaputová sa k dnešnému rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR voči predsedovi strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianovi Kotlebovi vyjadrí až po tom, ako sa oboznámi s odôvodnením rozhodnutia súdu. Je podľa nej dôležité, aby miernejší verdikt v jeho prípade nebol povzbudením pre stúpencov extrémizmu.

„Kotleba je vinný zo sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd a právoplatným rozsudkom Najvyššieho súdu SR mu zanikol mandát poslanca. Vzhľadom na jeho pôsobenie v politike to asi nikoho nemohlo prekvapiť. Dôležité pre rozhodovanie o trestných činoch z nenávisti však budú najmä dôvody, ktoré viedli najvyšší súd k prekvalifikácii trestného činu na miernejšiu podobu,“ spresnil hovorca prezidentky.

Najvyšší súd SR dnes v kauze šekov zrušil nepodmienečný trest štyri roky a štyri mesiace väzenia, ktorý ešte v roku 2020 uložil Kotlebovi Špecializovaný trestný súd. NS SR opozičného poslanca nanovo uznal za vinného, uložil mu však nižší trest, a to šesť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a šesť mesiacov. Dnešné rozhodnutie NS SR je právoplatné. Kotleba bol odsúdený za odovzdávanie šekov v sume 1 488 eur, ktoré predstavujú nacistickú symboliku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite