Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS: Rozhodnutie prezidentky vetovať kompetenčný zákon je správne

.tasr .slovensko

Branislav Gröhling avizuje, že prelomenie veta prezidentky nebude jednoduché.

SaS: Rozhodnutie prezidentky vetovať kompetenčný zákon je správne SITA/Milan Illík

opozičná strana SaS víta rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej vetovať tzv. kompetenčný zákon. Krok považuje za správny. Strana má voči právnej norme viaceré výhrady, v tejto veci sa plánuje obrátiť aj na Ústavný súd SR. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák. 

„Namiesto cielenej podpory športu a cestovného ruchu si koalícia pred Vianocami schválila v čase nedostatku financií ministerstvo s rozpočtom 100 až 200 miliónov eur ročne. Časť z toho ide pritom na platy úradníkov, limuzíny a ochranku, “ skonštatoval predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Okrem vzniku nového ministerstva nesúhlasí ani s ďalšími zmenami, ktoré mala novela priniesť. Skritizoval napríklad úpravu menovania a odvolávania predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Štatistického úradu SR. „Novela taktiež ministerstvu obrany, konkrétne Robertovi Kaliňákovi, poskytovala monopol pri udeľovaní licencií na obchodovanie so zbraňami. Toto je absolútne neprijateľné, “ poznamenal. 

Poslanec zároveň avizuje, že prelomenie veta prezidentky nebude jednoduché. „Budeme zásadne proti a bojovať proti tomuto vládnemu valcu. Navyše spolu s opozičnými kolegami plánujeme napadnúť novelu kompetenčného zákona na Ústavnom súde,“ uzavrel.

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vrátila poslancom Národnej rady SR na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu. V parlamente ho poslanci schválili 20. decembra. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite