Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Čo s tým teplom?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Je teplo. Horia lesy. Ľuďom sa zle dýcha, pohybuje a rozmýšľa. A keďže už dlho vieme, že k otepľovaniu dochádza aj vplyvom človeka, máme tendenciu hľadať buď radikálne riešenia, alebo sa strácať v beznádeji. Ale to nie je cesta.

Štefan Hríb

horúčavy, ktoré pociťujeme na vlastnej koži, robia pre mnohých z nás otázku globálneho otepľovania oveľa rukolapnejšou než závery medzinárodných klimatických panelov. A hoci mediálnu bitku o nástojčivosť problematiky skleníkového efektu s prevahou vyhrali novinári, ktorí považujú klimatickú zmenu za najdôležitejšiu výzvu dneška, pre čitateľov je predsa len iné o potenciálnych problémoch čítať a iné je ich v pote tváre zažívať.

To, že často až osobné skúsenosti zvyšujú našu angažovanosť v dovtedy len vzdialene pociťovaných problémoch, môžu ľudia bijúci na poplach už desiatky rokov vnímať s istou dávkou trpkosti. Prečo tí ostatní neuverili vedcom už dávno a nesprávajú sa podľa toho? Nuž, po prvé, vedci sa v predpovedaní budúcnosti pomerne často mýlia, a po druhé, zatiaľ vôbec nie je jasné, ako sa vlastne máme správať, aby sme si s klimatickými zmenami naozaj poradili. Ak vás predchádzajúca veta rozčúlila, radi by sme vás požiadali, aby ste neprestali hneď teraz čítať a nechali nás vysvetliť, ako to myslíme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite