Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riadi sa všetko kvantovou fyzikou?

.štefan Hríb .názory .veda

Po zážitkoch, ktoré som mal pri diskusiách s Martinom Mojžišom o zázrakoch fyziky, ma už neprekvapilo, že aj téma o vlastnostiach Mendelejevovej tabuľky brala dych. Ale prekvapenie predsa len prišlo.

Štefan Hríb

chémia bola vždy môj neobľúbený predmet. Možno to bolo učiteľmi, možno učebnicami, asi oboma. Po tejto diskusii ale viem, že chémia samotná za to rozhodne nemohla.

Mnohí si asi pamätáme, že prvky Mendelejevovej tabuľky majú jednu zaujímavú povahovú črtu – niektoré ich vlastnosti sa opakujú v závislosti na počte ich protónov v jadre, presnejšie elektrónov v obale, ešte presnejšie valenčných elektrónov (ktoré to sú, vysvetlí Martin na nasledujúcich stranách). Tie opakujúce sa vlastnosti prvkov vo zvislých stĺpcoch Mendelejevovej tabuľky sa týkajú aj toho, ako sa dané prvky spájajú s inými prvkami, a teda vlastne toho, aké molekuly (a teda zlúčeniny, a teda všetky možné látky tohto sveta vrátane živých organizmov) môžu a aké nemôžu v našom vesmíre vzniknúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite