Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aj my veríme konšpiračným teóriám

.martin Mojžiš .názory .esej

Konšpiračné teórie sú celosvetovou pliagou, ich popularita však nie je všade rovnaká. Napríklad na Slovensku dosahuje obľúbenosť týchto teórií výrazne nadpriemerné parametre. Prečo je to tak a čo sa s tým dá robiť? Zdá sa, že pri hľadaní odpovedí na tieto otázky stále opakujeme jednu chybu.

Martin Mojžiš

čo je konšpiračná teória? Podľa slovenskej verzie wikipédie je to „názor na ľubovoľnú tému, ktorý tvrdí, že istá skupina ľudí vedome a tajne pôsobí v neprospech inej skupiny ľudí alebo celého ľudstva”, pričom „takéto teórie vysvetľujú historické alebo súčasné udalosti ako výsledok tajného sprisahania skupiny vplyvných, mocných činiteľov”. Týchto pár slov určite nepredstavuje dostatočnú definíciu pojmu konšpiračnej teórie, ale už na ich základe môžeme porozumieť hlavnému nebezpečenstvu, ktoré takéto teórie predstavujú. A okrem toho aj takáto nedostatočná definícia umožňuje zreteľne poukázať na jeden pozoruhodný, ale často prehliadaný paradox týkajúci sa konšpiračných teórií.

Najprv k tomu nebezpečenstvu. Pohľad na svet optikou konšpiračných teórií nezanedbateľne oslabuje demokraciu. Ak by totiž boli konšpiračné teórie pravdivé, potom by celá zastupiteľská demokracia bola iba divadielko pre naivných. Ľudia so „správnou optikou” preto začnú byť k demokracii v lepšom prípade ľahostajní a v horšom nepriateľskí. A čím je takých ľudí viac, tým sa stáva demokracia krehkejšou.

A teraz k tomu paradoxu. Ten je asi najlepšie ilustrovať na nejakom konkrétnom prípade, tak skúsme jednu z najznámejších konšpiračných teórií – Protokoly sionských mudrcov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite